NLP Professional Trainer-koulutuksen taustat

NLP:tä koulutetaan jo monessa paikassa Suomessa. On pitkää ja lyhyttä NLP-kurssia, iltaa, johdantoa ja koulutusta. Paikkoja on jo ilahduttavan paljon, antaa hyvän kiertää…

…sillä NLP antaa valtavasti mahdollisuuksia kasvaa niin ihmisenä kuin omassa työsään.

On tekniikoita, työkaluja, teorioita, malleja, ja NLP:hen kuuluu vahvasti harjoitukset joita ryhmissä tehdään. Harjoitukset on se osa, joka vie nuo teoriat ja tekniikat eläväksi omassa elämässä.

En tiedä yhtään NLP-polkunsa aloittajaa, joka on lähtiessään tiennyt haluavansa NLP-kouluttajaksi. Minäkään en tiennyt. Halusin työvälineitä ja omaa kasvua, niin kuin moni haluaa, kun aloittaa NLP-polkunsa. On kuitenkin ensin oivallettava itse ja sitten voi oivalluttaa muita. Kun tuon koko NLP -polun käy läpi ns. pitkissä koulutuksissa eli

NLP Practitioner, 16 pv > NLP Master Practitioner, 16 pv,  NLP Associate Trainer, 21 pv
ja apuopettajuudet NLP Practitioner, 16 pv > NLP Master Practitioner, 16 pv

Yhteensä tähän menee aikaa 85 päivää, joka on siis noin 3 kk, mutta ajallisesti tähän menee aikaa noin 2-2,5 vuotta, koska koulutukset on toteutettu lähiopiskelujaksoina usein viikonloppuisin. Tämä siis takaa sen, että henkilö on ollut NLP:n parissa  koko tuon ajan ja harjoitellut luultavasti paljonkin koulutuksissa, omassa elämässään ja työssään. Tiedot ja taidot karttuvat ja tämän nykyisen käytännön mukaan valmistuttuaan henkilö on valmis NLP-kouluttaja.  Suomen NLP-yhdistys antaa kriteerit yhdistyksen koulutuskalenteriin ottamiin koulutuksiin, ja yleisimmin sinne päätyvät ne kriteerit täyttävät koulutukset. Yksi kriteereistä on tämän koulutusrakenteen läpikäyminen ja tietyt sisältövaatimukset.

NLP Trainer -koulutus on Suomessa myös tunnettu nimellä NLP Kouluttaja -koulutus, ja myös tämän koulutuksen olet itse käynyt samoin kuin kaikki True Heartsin kouluttajista.  NLP Trainer -koulutus syventää jo opittuja asioita ja ohjaa edelleen vahvasti omaa kasvua lisäten työvälinepakin kokoa. Itse kouluttamisen kouluttamista käsitellään muutamissa opintojen jaksoissa, joita toki tukevat mukana olevat NLP:n harjoitukset. Koulutus antaa kyllä eväitä kouluttamisen suunnittelemiseen ja esiintymiseen, minkä tahansa kouluttamisen puitteissa, ja paljon muuta.

NLP -koulutukset ovat erilaisia taustoistamme, kokemuksestamme ja siitä johtuen olemmeko eri aikakauden kouluttajia. NLP oli erilaista noin 20 vuotta tai 10 vuotta sitten kuin se on nyt. Kaikki NLP on hyvää ja erityisesti jos ei ole halussa tekniikat ja tuo rakenne puoli, on sitä melkein mahdotonta kouluttaa muille. Lisäksi on Next Generation NLP ja mitä kaikkea se tuo mukaan perus NLP:hen. Ja sitten on vielä se ihana joukko uusia ja vähän vanhempia kouluttajia, kaikilla on oma taustansa ja kokemuksensa. On selvää, että jos on ollut jo kouluttaja ennen NLP-kouluttajuuttaan on erilaista kuin jos lähtee kouluttamaan esim. oltuaan kampaajana tai myyntimiehenä koko elämänsä. Ja niin, sekin on ok, se on vain erilaista ja ihmiset päättävät ja valitsevat itse mikä meille on tärkeää. Ei ole oikeata eikä väärää, on vain erilaisuutta. Se on loisto juttu!

Suomen NLP Yhdistys on luonut kriteerit sille kuka voi kouluttaa NLP:tä Practitioner ja Master Practitioner tasolla ja myös sille kuka voi kouluttaa Trainereitä eli mahdollisesti myös tulevia NLP-kouluttajia.  Suomessa on yhdistyksen tiimoilta  määritelty seuraavasti: vähintää 5 omaa NLP Pra ja Master Pra koulutusta tehtynä ja oma koulutus taso NLP Trainers Trainer (tiedossani ei ole tänä päivänä yhtään koulutustahoa josta valmistuu NLP Trainer´s Trainer, vielä 20 vuotta sitten joku taho koulutti ko.koulutuksiakin. Sen on ikäänkuin korvannut NLP Master Trainer koulutus, jota tietääkseni maailmalla kouluttaa vain Robert Dilts ja Judith DeLOzier vaihtuvien NLP-kouluttajien kanssa Californiassa NLPU:ssa. NLP Trainer- koulutuksen kouluttajaksi käy myös, jos on käynyt NLP Trainer -koulutuksensa kahdessa eri koulutusinstituutissa. On selvää että mitä monipuolisemmin hommansa osaa, sen syvempää se on ja tiedossani ei ole yhtään kouluttajatahoa, jossa koulutetaan puhtaasti kouluttamaan NLP:tä alusta loppuun ja siitä väliltä.

Yhteenveto: kuka voi kouluttaa NLP Practitioner- ja NLP Master Practitioner-koulutuksia

  • henkilö joka on käynyt itse NLP Practitioner-, NLP Master Practitioner- ja NLP Trainer -koulutukset
  • osallistunut koulutuksiin NLP Practitioner ja NLP Master Practitioner avustavana kouluttajana (huom! avustava kouluttaja ei tarkoita että ko. henkilö jo kouluttaa, vaan lähinnä seuraa koulutusprosessia 2 positiosta ja halutessaan voi esittää jonkun oman osionsa koulutuksessa)
  • Opintoja yhteensä noin 85 päivää, 3 kk, n 2,5 vuoden ajan

Yhteenveto kuka voi kouluttaa NLP Trainer koulutuksia

  • Edelliset käytynä +
  • NLP Master Trainer (aikaisempi NLP Trainer´s Trainer, Next Generation NLP -täydennyksillä)
  • NLP Trainer -koulutus  kahdesta eri koulutusinstituutista
  • vähintään 5 omaa Pra ja Mas koulutusta kouluttajana
  • Opintoja n 105 -125 päivää, 3,5-4kk, n. 3,5 – 4 vuoden aikana

Tietojeni mukaan tällä hetkellä yhdistyksen kriteerit täyttäviä Trainer tason kouluttajia on Suomessa 3.

Myös tuon aikaisemman putken olen känyt itse samoin kuin kaikki True Heartsin muut kouluttajat.

Nyt siihen miksi kyseinen koulutusohjelma on syntynyt

Uskoakseni kukaan NLP-kouluttaja ei ole lähtenyt liikkeelle tavoitteenaan tulla NLP-kouluttajaksi, vaan se ajatus usein kypsyy siinä matkan varrella. Ensin NLP opitaan osaksi omaa elämää, oivallukset itsestä ja omista ohjelmista (programs) ja metaohjelmista  avaavat ensin oman mielen ja tietoisuuden ja sen jälkeen kaikkea sitä mitä NLP opettaa voi havaita muissa. Sitten on se kohta, jossa harjoitellaan että kuinka tämä kaikki kannattaa opettaa muille, ihan jokaista pientä yksityiskohtaa myöten. Kun huippujääkiekkoilija, keihäänheittäjä, ballerina tai kuka tahansa alansa huippu harjoittelee, se tarkoittaa paljon toistoja ja taas toistoja. Huipuilla on aina oma valmentaja coach, nykyään myös huippujohtajilla on omat coachit ja/tai sitten siitä omasta tiimista tai johtoryhmästä muodostuu oma reflektointi, coach tai vertaisryhmä. Niin huiput kehittyvät.

Minulle kävi kuten monelle muullekin, ensin oli 1h luennot ja workshopit (2000) , siihen taidot silloin riittivät, sitten tuli 3 h ja 1 pv ja 2 pv.  ja jne. Kun olin aikani ”harjoitellut” yritysmaailmassa, oli aika sitten vaan rohkeasti lähteä kokeilemaan NLP-kouluttajana ( 2008). Siinähän sitä tuli harjoiteltua ja näin jälkikäteen ajateltuna on ihan luojan lykky että jaksoin kaiken sen läpi, suutuin kun mieheni sanoi, että huomaatko kuinka väsynyt olet jo ennen koulutusta tai tulet kipeäksi heti koulutuspäivän jälkeen. Ei ollut ketään tukemassa, ei ollut valmiita koulutusmateriaaleja, ei ollut toista ammattilaista jonka kanssa olisi voinut käydä läpi mikä meni hyvin ja missä olisi voinut parantaa tai fiilata. Ei ollut tiimiä, jonka kanssa olisi voinut yhdessä miettiä mitä kaikkea tämä NLP on maailmalla ja mitä siitä me hauaisimme yhdessä tuoda myös omiin koulutuksiimme. Voi niitä syövereitä jolloin ajattelin että ei musta tähän ole. Jotenkin mä ajattelen, että minut piti tässä kiinni vahva missio, jota en vielä silloin tiennyt. Intuitiivisesti ohjauduin sen pariin ja äärelle mikä on tehtäväni tässä maailmassa ja tämä kouluttaminen on siihen väline. Noina vuosina olisi siis kaivattu kaikkea tuota.

Näistä lähtökohdista on syntynyt NLP Professional Trainer-koulutus, sekä missiosta jakaa NLP-tietoisuutta ja sen mukanaan tuomaa hyvää ihmiselle mahdollisimman paljon, ammattimaisesti.

Reetta Vanhanen
NLP Master Trainer