Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Buddhalaisia ajatuksia – mitä tekemistä niillä on NLP:n kanssa?

NLP-kouluttajamme Reetta Vanhanen ja Anu Vihonen matkasivat huhtikuussa 10 päivän meditaatioretriittiin Kopanin luostariin Nepaliin. Luostarissa ilman kännykkää, e-mailia ja yhteyksiä ulkomaailmaan vietetty aika oli molemmille totaalinen irtiotto True Heartsin hektisestä arjesta.  Samalla käynnistyi toisenlainen matka oman mielen ja sielun sopukoihin. Kokeneina NLP-valmentajina ja omaa henkisen kasvun polkuaan jo pitkään kulkeneina ihmisinä Reetta ja Anu olivat yllättyneitä siitä, kuinka rankka, antoisa ja ravisteleva kokemus retriitti hiljaisuusjaksoineen ja buddhalaisuusopintoineen oli, jopa NLP:n ja ”mielen hallinnan” ammattilaiselle. Toisaalta he löysivät buddhalaisuudesta ja NLP:stä paljon samanlaisuutta ja ajatuksellisia yhtymäkohtia.

Tässä Anun ajatuksia matkasta:

“Huhtikuun puoliväli 2014 ja saavuimme Reetan kanssa  Nepalin pääkaupunkiin, Kathmanduhun. Edessä oli muutaman päivän tutustuminen Kathmanduhun ennen siirtymistä varsinaiseen matkakohteeseemme, Kopanin buddhalaiseen luostariin. Idea matkasta luostariin oli syntynyt intuition saattelemana edellisenä vuonna. Emme oikeastaan tienneet, minne olimme menossa ja samalla molemmat tunsimme vahvasti, että matka oli juuri meille tarkoitettu.

IMG_2243

Kathmandu oli mielenkiintoinen sekoitus köyhyyttä, varakkuutta, hindulaisuutta ja buddhalaisuutta. Ihmiset vaikuttivat olevan kovin tyytyväisiä elämäänsä, vaikka suurin osa heistä eli rääsyissään likaisen joen varrella tai hökkelikylissä. Mukanamme ensimmäisten päivien ajan oli Prakas-niminen opas, joka nähtävyyksiä esitellessään samalla kertoi meille buddhalaisuudesta. Viimeisenä yhteisenä päivänämme kysyin Prakakselta, mitä hän tekee huomisena vapaapäivänään. Hän vastasi tyynesti: “En tiedä, nyt on nyt”.  Nuo lauseet pysäyttivät minut täysin, sillä huomasin kuinka itse en suinkaan ollut tässä hetkessä, vaikka näin olin kuvitellut.  Todellinen nyt-hetkessä eläjä oli Prakas, josta huokui rauha, läsnäolo ja kiireettömyys.

19.4. saavuimme Kopanin luostariin. Sisäänkirjoittautuessamme annoimme kännykät ja tietokoneet vastaanoton säilytykseen. Tuli tunne, että nyt en tiedä mitä muualla tapahtuu – ja muuallahan voi tapahtua vaikka mitä! Seuraavien tuntien aikana kuulin kännykkäni piippaavan käsilaukussa, vaikka kännykkä ei käytössäni enää ollutkaan. Parin päivän kuluessa huomasin, etten kaivannut enää mitään ulkopuolista tietoa. Kymmenennen luostaripäivän jälkeen en olisi halunnut saada takaisin niitä laitteita!

Päiviemme aikataulu oli joka päivä samanlainen.  Herätys oli klo 05.45, jonka jälkeen meditaatioita, buddhalaisia opetuksia, ryhmäkeskusteluja ja kasvisruokaa. Aamupäivät olimme puhumatta ja viimeiset kaksi päivää kokonaan hiljaa.  Päivien samankaltaisuus ja buddhalaiset opetukset meditaatioineen tekivät vahvan vaikutuksen. Hyvin pian alkoi selkiytyä, että buddhalaisuudella ja NLP:llä on varsin paljon yhtäläisyyttä. Meidän jokaisen sisällä asuu pieni Buddha eli kaikki hyvä on jo meissä.

reetta_nepal2

Erityisen vaikutuksen minuun teki opettajiemme puheet “kiinnittymisestä” (attachment) ja siitä kuinka tärkeiksi monelle ovat muodostuneet esim. kännykkä, tietokone, omaisuus, työpaikka ja kaikenlaiset maalliset asiat. Hyvin vahvasti huomasin kiinnittyneeni juuri kännykkään ja tietokoneeseen. Esille tuotiin myös se, kuinka saatamme kiinnittyä joihinkin ihmisiin, kun ajattelemme meidän elämämme riippuvan heistä. Loppujen lopuksi muilla ihmisillä tai omaisuudella ei ole merkitystä, sillä ainoa asia johon meidän on keskityttävä on oma hyvä tila. Ja oman hyvän tilan kautta voimme auttaa ja tukea muita.

Toisten ihmisten sanallista satuttamista, omia negatiivisia ajatuksia itsestä ja muista kuvattiin sanalla “viha” (anger). Sana on melko vahva ja kuitenkin se sisältää kaiken negatiivisuuden, mitä ajatuksissamme liikkuu. Kenelle oikeastaan olemme vihaisia, jos ajattelemme tai sanomme kielteistä jostain ihmisestä? Todennäköisesti itsellemme. Buddhalaisilla ajatuksilla ja meditaatioilla pyrittiin tätä vihaa ja sen myötä omaa kärsimystä (suffering) tyynnyttämään. Meditaatiot olivat visuaalisia mielikuvaharjoituksia ja teimme niitä aivan NLP-harjoitustemme tavoin. Pitkien meditaatioiden jälkeen mieli oli ihanan rauhaisa ja levollinen.

IMG_2405

Kaikki NLP:n perusoletukset tuntuivat olevan läsnä buddhalaisessa filosofiassa. Seuraavassa muutamia buddhalaisia oletuksia vapaasti suomennettuina:

  • Viisaus on sisällämme
  • Mielellä ei ole rajoja
  • Harjoita sisäistä ajatteluasi ja siten kehityt siinä
  • Tietoa voi lukea kirjoista ja varsinainen oppiminen tapahtuu vasta itse oivaltamalla ja muiden kanssa keskustelemalla
  • On itse muututtava, ei voi olettaa muiden muuttuvan
  • Onni löytyy sisältämme, se ei löydy ulkopuolelta
  • Ota todellisuus vastaan sellaisena kuin se on
  • Kaikki näkevät kaiken omalla tavallaan
  • Meidän on hyväksyttävä muut sellaisina kuin he ovat ja kommunikoitava kaikkien kanssa kunnioittavasti

Tuntui siltä, että Kopanissa olimme aivan kuin NLP:n alkulähteillä. Niin vahvoina siellä vaikuttivat True Heartsinkin tärkeät arvot eli myötätunto, rakkaus ja jokainen luo oman maailmansa.  Iloitsen, että saimme Reetan kanssa kokea yhteisen Buddha-matkan ja siten omalta osaltamme voimme jatkossa tuoda siitä palasen myös tuleviin koulutuksiin, valmennuksiin ja coachauksiin.

Katso myös Reetan ja Anun videoterveiset Nepalista!

 

 

 

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!