Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Luovasti lahjakas vai tylsästi tarmokas?

Tarvitseeko tekstintekijän olla aina luovasti lahjakas?

Ei. Tekstintekijän tarvitsee ennen kaikkea tehdä tekstejä. Paremmaksi tekstintekijäksi tullaan sana, lause, virke ja kappale kerrallaan.

Meillä kaikilla on paljon erilaisia kykyjä. Kun joku on jossain erityisen kyvykäs, sanomme mielellämme, että hän on lahjakas. Kutsumme luoviksi henkilöiksi heitä, jotka tekevät jotain, mitä koemme taiteeksi tai oivaltavat – muiden mielestä – helposti uutta ja järjestävät asioita uusin tavoin.

Joskus kuulee, että viestinnän, esimerkiksi tiedottamisen, esteenä on luovuuden puute. Oikeita viestinnän esteitä ovat kuitenkin vain kyvyttömyys puhua tai kirjoittaa. Luovuuden kipinääkin voi itsessää roihutella.

TIEDE-lehdessä 11/2014 ‘Luovuus raottaa salaisuuttaan’ Joni Kaaron kirjoittamassa artikkelissa.  “Mieli alkaa inspiroida, kun aivoissa kontrolli höltyy”, tiivistää kirjoittaja. Monille on puhjennut huomattavia uusia kykyjä sen jälkeen, kun aivot ovat vaurioituneet. Uusi erityisen vahva ja aiemmasta osaamisesta poikkeava, esimerkiksi kuvataiteellinen tai musiikillinen lahja on ilmennyt, kun otsalohkossa on koettu menetys.

Minä uskon, että ote otsalohkoon voi höltyä “hyvällä tavalla” myös meillä terveillä (niin kuin TIEDE-lehtikin). Heilläkin, jotka eivät koe itseään luovaksi, on mahdollista löytää luovuutta itsestään, ilman isoa kolausta päähän.  Luovuutta löytää itsestään. Muttei ihan itsestään.

Siihen tarvitaan tietoisuutta ja harjoittelua.

Kun käyttää mieltä, luo parempaa kieltä. Vinkkejä ja työkaluja parempaan puhuttuun ja kirjoitettuun viestintään saat True Heartsin “Viesti positiivisesti ja vaikuttavasti” -valmennuksessa torstaina 15.1. klo 9-16.

 

tarja_businessKirjoittaja Tarja Törmänen on toiminut syyskuusta 2014 lähtien Valmennusyhtiö True Heartsin viestintävalmentajana.

Tutustu Tarjan kouluttajaesittelyyn

Lue Tarjan aiemmat blogikirjoitukset

Minä viestin mielelläni

Kieli puhuttaa

 

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!