Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Maaretta Tukiainen: hallinnasta sallintaan

Maaretta Tukiainen kirjoittaa blogisarjassaan maailmankuvan, todellisuuden ja johtamisen kohtaamisesta. Hän käsittelee yksilöllistä maailmankuvaa (kartta), jolla kukin luotaa ympäröivää todellisuuttaan (maasto): jokaisen ihmisen yksilöllisen kartan tiedostaminen on hyvän johtamisen edellytys. “Kun kompastuu kiveen,” on hyödyllistä tehdä myös matka itseensä, kohdata taitonsa ja vajavaisuutensa – tässä NLP on avainasemassa! Lue nyt blogisarjan kolmas ja viimeinen osa!

When things go bad, don’t go bad with them.

– Elvis –

Voihan olla, että se, mikä itsestä tuntuu ‘pahalta’, onkin jollekulle toiselle hyvä.

Puhuin viime blogipostauksessani siitä, kuinka esimiehen kartta vaikuttaa siihen, millaisiin tuloksiin tiimi yltää. Kun suhtautuu työntekijöihinsä lahjakkaina ja yhteistyökykyisinä yrittäjinä ja antaa näiden ratkoa  haasteet omalla tavallaan, tulokset ovat  – tuloksekkaita. Mutta, jos ensisijainen huomio kohdentuu virheisiin ja niiden ennaltaehkäisyyn, mokien määrä saattaa lisääntyä.

maaretta_blogi_kuva_08-04-15_10cm_150dpi

Hallinnasta sallintaan päivittää ajatteluamme vielä uudelle tasolle ja voihan olla, että se, mikä omasta maailmankuvastani käsin tarkasteltuna ei tunnu parhaalta ratkaisulta, on kuitenkin asian ja kokonaisuuden kannalta paras.

Hallinnasta sallintaan

th_blogi_maaretta_tukiainen_osa3_nosto1Elämän – ja NLP:n – taustaoletusten valossa yksi mahdollinen vaihtoehto hyvään elämään näyttäisi olevan antautuminen. Sen sijaan, että yritämme kynsin ja hampain pitää kiinni kuvitteellisesta turvasta (jumista), meidän kannattaisikin päästää siitä irti.

Hallinnan tunteen sijaan voisimme vaihteeksi antautua sallinnalle. Se voi avata elämään aivan uudenlaisia reittejä. Yllättäviäkin.

Jos hyvin käy, myös kartta muuttuu. Se taas voi käynnistää muita muutoksia:

  1. Kaikki on ok – siihen katsomatta, mitä tapahtuu .
  2. Toisten ihmisten loukkaava käytös alkaa käydä järkeen.
  3. Saa olla juuri sen kokoinen kuin on.

Työkaluja johtamiseen

th_blogi_maaretta_tukiainen_osa3_nosto2Näin kävi itselleni NLP Practitioner –kurssin seurauksena. Olen urani aikana suorittanut koko joukon esimies- ja valmentajakoulutuksia. Siitä huolimatta True Heartsin NLP-koulutus antoi valtavasti arvokkaita työkaluja. Ennen kaikkea opin ymmärtämään karttojen erilaisuuden.

Seuraavan kerran kun lähden tiimin kanssa suunnistamaan, tajuan ensimmäiseksi kalibroida kartat. Kun toisen kohtaa tämän maailmankuvasta käsin, saa lahjaksi yhteyden. Mitä paremmin kalibroi, sen syvempi yhteys syntyy.

Ja yhteydestä käsinhän voikin luoda melkein mitä vain: menestystuotteen, kansanliikkeen, ilmiön tai jopa vallankumouksen. Ei muuta kuin joukolla suunnistamaan!

th_blogi_maaretta_tukiainen_nettiin_23-03-15Kirjoittaja Maaretta Tukiainen on valmentava muutoskonsultti ja tietokirjailija, jonka intohimo on auttaa työyhteisöjä ja yksityishenkilöitä löytämään piilevät voivaransa ja tekemään huikeimmistakin tavoitteistaan totta. Tällä hetkellä hän rikastaa elämäänsä NLP:llä True Heartsin  NLP Master Practitioner -koulutuksessa.

Lue kirjoitussarjan aiemmat osat:
Esimiehen kartta tiimityössä
Millainen kartta, sellainen elämä

 

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!