Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Maaretta Tukiainen: millainen kartta, sellainen elämä

Maaretta Tukiainen kirjoittaa blogisarjassaan maailmankuvan, todellisuuden ja johtamisen kohtaamisesta. Hän käsittelee yksilöllistä maailmankuvaa (kartta), jolla kukin luotaa ympäröivää todellisuuttaan (maasto): jokaisen ihmisen yksilöllisen kartan tiedostaminen on hyvän johtamisen edellytys. “Kun kompastuu kiveen,” on hyödyllistä tehdä myös matka itseensä, kohdata taitonsa ja vajavaisuutensa – tässä NLP on avainasemassa! Lue nyt kolmiosaisen blogisarjan ensimmäinen osa!

”Emme näe asioita sellaisina kuin ne ovat, vaan sellaisina kuin me olemme.” 

th_blogi_maaretta_tukiainen_blogi_osa1_23-03-15_nosto1Sanat ovat kirjailija Anais Ninin. Ne viittaavat siihen, että todellisuus on jokaiselle erilainen. Se keitä olemme, mitä kokemuksia meille on kertynyt ja mistä näkökulmasta tapahtumia tarkastelemme, määrittää sen mitä näemme.

Otetaan esimerkiksi muutos. Sen kynnyksellä yksi näkee uhkia ja toinen mahdollisuuksia. Kolmas havaitsee kenties kasvun ja kutistumisen suuntaviivat ja neljäs kaiken, mikä voi mennä lopullisesti pieleen.

Jokainen heistä on oikeassa.

Ajatus on radikaali. Olemme tottuneet ajattelemaan, että jos jokin väite pitää paikkansa, sille vastakkainen väite ei voi pitää.

Todellisuus on kuitenkin toinen. Monet näkökulmat voivat olla yhtä aikaa mahdollisia. Niiden valossa tarkasteltuna todellisuus näyttäytyy ambivalenttina. Se on kuin yhtäaikaisesti vallitsevien, keskenään ristiriitaisten, totuuksien kaleidoskooppi.

Se, mitä skoopista näkyy, riippuu siitä, kuka putkeen katsoo.

Kartta ja maasto

Miksi todellisuus näyttää niin erilaiselta eri silmin? NLP:n (Neuro Linguistic Programming) perusoletuksen mukaan jokaisella on todellisuudesta oma karttansa. Näin ollen maasto, siis todellisuus, näyttää väistämättä erilaiselta.

Kartta on niiden kokemusten ja uskomusten summa, joita olemme matkan varrella keränneet. Iso osa kartasta on tiedostamatonta. Sen avulla vahvistamme olemassa olevia käsityksiämme siitä mihin pystymme ja mihin emme.

th_blogi_maaretta_tukiainen_blogi_osa1_23-03-15_nosto2Kartta on kuin suodatin, joka tulkitsee tapahtumia ennakko-oletustemme suuntaan. Mitä enemmän kartta sisältää tulkintaa, sitä enemmän se poikkeaa maastosta.

Kun sitten iskemme varpaamme kiveen, päässämme aktivoituu selitysten tulva. Etsimme syyllistä tai syytämme itseämme. Kengät olivat huonot, oli liian pimeää, emme olleet ehkä sittenkään harjoitelleet tarpeeksi. Sääkin oli sateinen.

Vai oliko vika sittenkin valmennusohjelmassa? Tai ehkä meistä ei vain ole juoksemiseen.

Näiden ajatusten sijaan harva hoksaa tarkastella karttaa. Kannattaisiko?

Maaretan blogikirjoitussarjan osa 2 luettavissa ma 30.3.2015. Pysy True Hearts -blogikanavalla!

th_blogi_maaretta_tukiainen_nettiin_23-03-15

Kirjoittaja Maaretta Tukiainen on valmentava muutoskonsultti ja tietokirjailija, jonka intohimo on auttaa työyhteisöjä ja yksityishenkilöitä löytämään piilevät voivaransa ja tekemään huikeimmistakin tavoitteistaan totta. Tällä hetkellä hän rikastaa elämäänsä NLP:llä True Heartsin  NLP Master Practitioner -koulutuksessa.

 

 

 

 

 

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!