Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Minä viestin mielelläni

viestintäkuva1Kieli on ihmeellinen, ihana ja ihmeellisen ihana asia. Suomen kielessä on yli 100 000 perussanaa. Murteiden sanakirjassa on noin 350 000 sanaa.

Ja nämä ovat vain kielemme ydinsanoja. Meillä on jatkuvasti käytössämme makoisa mahdollisuus yhdistellä sanoja toisiinsa. Ja koska kieli on niin paljon enemmän, kuin sanat mitä sanomme, voimme oikeastaan yhdistellä vokaaleja ja konsonantteja miten parhaaksi näemme ja antaa sanoille merkityksen äänenpainoilla ja -sävyillä sekä ilmeillä ja eleillä.

Koska samat sanat saattavat tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, on tärkeää ajatella, mitä sanojen alkulähteillä – mielessämme –  on. Mitä minä haluan sanoa? Kenelle minä puhun? Mitä haluan viestilläni saada aikaan?

Miten saan vastaanottajan kuulemaan, lukemaan, ymmärtämään minua?

Yksi keino hyvän kontaktin luomiseen ja vastaanottavaisen mielen virittämiseen on puhua ja kirjoittaa kieltä, joka hivelee kaikkia aisteja. Me kun käytämme aistejamme eri tilanteissa ja ympäristöissä eri tavoin. Joku saattaa sujuvasti käyttää kaikissa tilanteissa kaikkia aisteja.  Jollakulla toisella saattaa uuden oppiminen sujua helpoimmin tekemällä, vanhojen muistelu kuvia katsomalla ja päätöksen tekeminen faktoja vertailemalla.

Kun käyttää mieltä, luo parempaa kieltä. Vinkkejä ja työkaluja parempaan puhuttuun ja kirjoitettuun viestintään saat True Heartsin “Viesti positiivisesti ja vaikuttavasti” -valmennuksessa tiistaina 25.11. klo 9-16.

tarja_businessKirjoittaja Tarja Törmänen on toiminut syyskuusta 2014 lähtien Valmennusyhtiö True Heartsin viestintävalmentajana.

Tutustu Tarjan kouluttajaesittelyyn

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!