Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Miten olla kiltisti itsekäs?

naamakuva_reija_nettiItsekkyyttä pidetään usein paheena. Minulle se on hyve jos siihen yhdistyy toistenkin arvostus. Jo Raamatussa sanotaan, että rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi. Ei enempää tai vähempää vaan saman verran. Lentokoneen turvaohjeissa neuvotaan laittamaan happinaamari ensin itselle ja auttamaan vasta sitten muita.

Olen kiltti, olen aina ollut kiltti ja haluan olla kiltti jatkossakin. Minulle kiltteys merkitsee sitä, että en halua vahingoittaa ketään ja toivon hyvää muille ihmisille. Olen kiltti myös itselleni.  Arvostan itseäni, unelmiani ja toiveitani niin paljon, että teen asioita joita haluan ja jotka koen itselleni tärkeiksi. Teen niin, vaikka se ei muita miellyttäisikään. Haluan elää omaa tarinaani – en kenenkään muun tekemää käsikirjoitusta.

Olen kiltisti itsekäs.

Aina ei ole ollut näin. Kiltteyden ja itsekkyyden sekoituksessa olivat mittasuhteet hukassa ja kiltteyden määräni oli liiallinen. Arvostin kyllä muita, mutta en itseäni. Pidin muiden tarpeita ja haluja omiani tärkeämpinä. Kuvittelin olevani vastuussa muiden tunteista ja varoin loukkaamasta ketään. Sanoin usein kyllä, koska en osannut sanoa ei. Olin töissä viimeisenä, ei jäänyt aikaa harrastuksiin ja itsestä huolehtimiseen. Töissä oli huono omatunto siitä, etten ollut kotona perheen kanssa ja päinvastoin. En seurannut omaa tähteäni vaan tein mitä muut halusivat. Aloin kaventua ihmisenä, energiani hupeni ja elämä muuttui ilottomaksi suorittamiseksi. En enää oikein edes tiennyt mitä MINÄ haluan. Minusta oli tullut liian kiltti. Kiltteydestä paljon kirjoittaneen teologi Anna-Liisa Valtavaaran mukaan liiallinen kiltteys on ansiosidonnainen ajattelutapa. Silloin tekee hyvää muille itsensä kustannuksella. Juuri niin minä tein.

Jokaisella meistä on sanoille omat henkilökohtaiset merkityksensä. Kiltti ja itsekäs merkitsevät kaikille eri asioita. Käsitteen määrittelee usein sen vastakohta. Mikä Sinulle on kiltin vastakohta? Onko se tuhma, ilkeä, rohkea vai jotain ihan muuta? Entäpä itsekkyyden vastakohta? Itsekkyyden sijaan voisi puhua myös itsensä rakastamisesta. Vain huolehtimalla ja välittämällä itsestämme voimme olla avuksi ja iloksi myös muille.

Kiltissä itsekkyydessä on sopiva annos molempia ominaisuuksia, itsen ja muiden arvostamista ja rakastamista. Itselleni sopivan sekoituksen löysin mallittamalla viittä viisasta naista, jotka olivat oppineet eroon liiasta kiltteydestä. He elivät sovussa itsensä ja ympäristönsä kanssa ja tekivät itselleen sopivia valintoja ja ratkaisuja. Tärkeää heille kaikille oli ollut oppia kuuntelemaan itseään, tunnistamaan omat tunteensa ja tarpeensa ja hyväksymään ne. Joillain heillä itsensä kuulemiseen meni aikaa. Kun on pitkään sulkenut korvansa itseltään, voi viedä tovin ennen kuin oma ääni alkaa taas voimistua.

Omiin arvoihinsa tutustuminen ja niiden mukaan toimiminen oli avaintekijä kaikkien mallitettavien polulla. Rajojen vetäminen ja ein sanominen eivät toimi, jos asiassa on arvoristiriita. Tärkeää on myös arvostaa itseään, olla suora ja päästää irti.

Tervetuloa oppimaan keinoja sopivaan itsekkyyteen True Heartsin Kiltisti Itsekäs –koulutukseen.

Kirjoittaja Reija Könönen työskentelee tuotekehityspäällikönä messumaailmassa ja toimii samalla True Heartsin NLP-kouluttajana. 

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!