Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

NLP-polkuni alkutaipaleella: Ajatuksen voimalla?

Nelli Asikaisen blogikirjoitussarjassa seurataan “matkaa hämmennyksestä tietoisuuteen” NLP Practitioner -kurssilla keväällä 2015.

Kuulen iloista puheensorinaa keittiöstä, kun astelen sisään True Heartsin lämpimän vastaanottavaisiin koulutustiloihin Malmilla. Löydän keittiöstä itselleni kupin kahvia ja koulutustilassa paikannan vapaan paikan huoneen reunalta, josta on hyvä tarkkailla huonetta ja kiinnostavia kasvoja, jotka sen täyttävät. Näen hymyjä siellä täällä, ja tunnelma vaikuttaa odottavan levolliselta.

th_blogi_nelli_asikainen_prakkari_30-01-15_nosto1Olen tullut NLP Practitioner -kurssille toiveenani oppia mahdollisimman paljon vuorovaikutuksesta, viestinnästä, ja siinä samassa myös ehkä itsestäni. Mutta. Huomaan heti alkuun, että kurssi tulee antamaan minulle myös niin paljon muuta antoisaa pohdittavaa ja pureskeltavaa. Makusteltavaa. Haastamaan minut, uskomukseni ja ajattelutapani – rikkomaan omia rajojani ja lokeroita, joihin olen itseni asettanut. Minulle vielä vieraat termit vilisevät kouluttajamme puheessa, ja mieleni tapailee yhteyttä johonkin tuttuun asiaan, teoriataustaan, tieteenalaan, mihin tahansa, mikä auttaisi minua määrittelemään itselleni selkeästi sen mitä NLP on ja minkälaista hyötyä siitä minulle olisi. Neuro-Linguistic Programming – ehkä siis löydän apua kielitieteestä? Psykologiasta? Neurotieteistä? Vai ehkä sekoitus kaikkea näitä?

Kurssiviikonloppu jatkuu yhä herättelevän hämmentävissä tunnelmissa, ja huomaan, ettei NLP:llä ole yhtenäistä teoreettista pohjaa, jonka voisin vain opiskella johdonmukaisesti periaatteella ”koska A, niin B”. Se tuntuu joustavalta ja sopivan monenlaisiin eri konteksteihin ja tilanteisiin. Antavan työkaluja siihen miten opimme, ymmärrämme, kommunikoimme ja motivoidumme. Siihen, miten voin muuttaa omaa ajatteluani, sekä huomata ja ymmärtää ihmisten erilaisuuden – ja muokata omaa viestintääni sen mukaan. Tutustumme viikonlopun aikana myös mielikuvatyöskentelyyn ja miellejärjestelmiin. Mielikuvatyöskentely tuntuu aluksi hassulta ja vieraalta ja epäilen sen toimivuutta itselläni. ”Onkohan tästä tieteellistä näyttöä?” kuiskii sisäinen ääneni. Mutta kun päätän vain heittäytyä mukaan harjoitukseen ja suljen pois kielteiset ennakkoluulot, huomaan oloni kevenevän. Muiden kurssilaisten välittömyys ja positiivinen läsnäolo tuntuvat kannustavilta. Ehkä tämä kuitenkin toimii, jos en pyristele niin kovasti vastaan? Mielenkiintoista.

th_blogi_nelli_asikainen_prakkari_30-01-15_nosto2

Kolmen päivän jälkeen aivoni ovat väsyneet, mutta mieleni on kirkas. Olen saanut ensikosketukseni NLP:hen ja valtavasti innostusta. Ensimmäisestä viikonlopusta jää käteeni ja mieleeni paljon kysymyksiä, ihania uusia tuttavuuksia, sekä jo hieman niitä perusteita ja työkaluja, joiden avulla toivon oppivani enemmän itsestäni, ja jotka voivat auttaa minua kehittämään itseäni myös paremmaksi vuorovaikuttajaksi. On ollut hienoa olla mukana koulutuksessa, jossa vieraat ihmiset tuntuvat niin tutuilta, ja jossa hauskuus, iloisuus ja arvostus toisia ihmisiä kohtaan ovat itsestäänselvyyksiä, eivät lisävarusteita. Nyt parin viikon tauon aikana aion havainnoida maailmaa ja ihmisiä uusin silmin, ja muistaa, että kaikki on ihan ok!

nelli_omakuva_blogiinKirjoittaja Nelli Asikainen on helsinkiläinen viestintäassistentti ja avoimen uteliaasti elämää analysoiva NLP:n vasta-alkaja, joka rakastaa kieliä, kulttuuria ja jatkuvaa uuden oppimista. Hän aloitti NLP Practitioner -koulutuksen True Heartsilla tammikuussa 2015.

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!