Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

NLP-polullani: läsnäolo vuorovaikutuksessa

Nelli Asikaisen blogikirjoitussarjassa seurataan ”matkaa hämmennyksestä tietoisuuteen” NLP Practitioner -kurssilla keväällä 2015.

We are not human doings, we are human beings.
arkkipiispa emeritus John Vikström

th_blogi_nelli_asikainen_prakkari_03-03-15_nosto1Jäin miettimään tätä kurssilla esitettyä lainausta toisen NLP-koulutusviikonloppuni jälkeen. Välillä elämäni tuntuu vilistävän ohi silmissä, ohikiitävät tunnit muuttuvat helposti päiviksi, päivät viikoiksi, ja viikot kuukausiksi, ja samalla tuntuu, että näen ystäviäni, läheisiäni, ja työkavereitani kuin liukuhihnalta, viettäen pinnallisen pieniä, nopeita hetkiä siellä täällä kunkin kanssa. Tapahtumat, ajat, paikat ja yksityiskohdat saattavat sekoittua toisiinsa, sumentua muistini syövereissä. Kaikilla, myös minulla, tuntuu olevan niin kamala kiire. Koko ajan. Jos kalenterini ei ole yhtä täynnä kuin tuttavani, saatan tuntea pienen huonommuuden tunteen kalvavan sisimpääni. Enkö tee tarpeeksi? Voisinko tehdä vielä jotain?

NLP-koulutuksessa olen kuitenkin alkanut oppia pysähtymään. Olemaan. Olemaan tässä, paikalla, ja tietoisesti läsnä – itseäni ja kanssaihmisiä varten. Keskittymään hetkeen, olemaan siinä rauhassa ja kuuntelemaan aktiivisesti. Olen huomannut, että hyvä vuorovaikutus lähtee tietoisesta läsnäolosta. Ei pelkästään fyysisestä paikallaolosta, vaan läsnä olemisesta. Siitä, että olen auki, tietoinen itsestäni ja ympäristöstä, yhteydessä itseeni ja muihin, omassa hyvässä tilassani, sekä motivoitunut ymmärtämään toista ihmistä tavalla, jolla tämä haluaa tulla ymmärretyksi. On mahdollista olla paikalla pelkästään fyysisesti, mutta silloin vuorovaikutus jää aina puolinaiseksi, kun oma mieli kiitää karkuun tuhansien kilometrien päässä.

Tietoiseen ja aktiiviseen läsnäoloon vuorovaikutuksessa liittyy myös arvostus ja kunnioitus toista ihmistä kohtaan, sillä jokaisella ihmisellä on oikeus tulla nähdyksi, kuulluksi, ja ymmärretyksi hänen oman maailmankuvansa kautta, vaikka emme siihen samastuisi. Kun tämä toteutuu, pystymme vuorovaikutuksessa luomaan tunneyhteyden toiseen ihmiseen.

th_blogi_nelli_asikainen_prakkari_03-03-15_nosto2Tunneyhteyteen ja hyvään kontaktiin perustuvan vuorovaikutuksen avulla on myös helpompi saavuttaa luottamus ja lähteä rakentamaan yhteistyötä. Mutta miten varmistan, että teen oikein toista ihmistä kohtaan – että kommunikoin hänen maailmankuvansa kautta ja varmistan, että hän tulee ymmärretyksi hänelle sopivalla tavalla? Kaikki me viestimme niin sanallisesti kuin sanattomasti, mutta sanaton viestintä on avain toisen ihmisen maailmankuvaan, hänen karttaansa. Usein sanotaan, että viestimme on aito silloin, kun sen asia- ja tunnesisältö ovat sopusoinnissa keskenään. Sanoilla voimme kertoa asian, mutta tunnesisällön ilmaisemme kehomme kielellä. Tärkeimmät vihjeet ihminen paljastaa omista henkilökohtaisista merkityksistään ja tuntemuksistaan kehon asentojen, eleiden, ilmeiden, äänensävyjen ja -painojen kautta. Näitä sanattomia vihjeitä tarkkailemalla, ja muokkaamalla sekä sovittamalla niiden perusteella aktiivisesti omaa sanatonta viestintäämme, luomme tunneyhteyden toiseen. Olemme tässä ja läsnä hänelle sekä itsellemme, ja luomme arvokkaan, merkityksellisen kontaktin toiseen. Kontaktin, joka ei huku elämän kiireen ja suorittamisen keskelle.

nelli_omakuva_blogiinKirjoittaja Nelli Asikainen on helsinkiläinen viestintäassistentti ja avoimen uteliaasti elämää ja vuorovaikutusta analysoiva NLP:n vasta-alkaja, joka rakastaa kieliä, kulttuuria ja jatkuvaa uuden oppimista. Hän aloitti NLP Practitioner -koulutuksen True Heartsilla tammikuussa 2015.

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!