Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Oivalluksia: Riittää kun on

Reetta vieraili bloggarina Hidasta Elämää-sivuston Oivalluksia-blogissa.

Viime viikkoina olen liikuttunut ihmisten kohtaamisesta erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Ja se mikä on koskettanut, on oikeastaan hyvin yksinkertaista ja kaunista. Koen, että tässä ajassa on ikään kuin syntynyt vaje sille, missä voi kohdata ihmisiä omana itsenään, ja meillä kaikilla on tarve ja oikeus tulla nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi omana itsenään.

Ei tarvitse tietää, missä kohtaa elämäänsä ihmiset oppivat tai alkoivat tai joutuivat jonkun oletuksen tai roolin valtaan liittyen siihen, että minkälainen kuuluu olla missäkin tilanteessa. Ihmisiä saattaa mietityttää tykkääkö noi muut musta ja voi olla, ainakin joskus, että se liittyy jotenkin pelkoon tulla hylätyksi, pelkoon siitä, ettei minua rakasteta tai hyväksytä juuri sellaisena kuin olen. Toisinaan näiden asioiden kanssa voi työskennellä vaikkapa NLP-menetelmien ja -työkalujen kautta, ja uskon, että se kasvaa mihin kiinnittää huomionsa.

NLP-kouluttajana ja itsekin pitkään NLP-polkua kulkeneena minulle rakkain aihe, sydämeni asia, on läsnäolo ja tunneyhteys, egon ja sielun balanssi. Kun on läsnä ja keskellä itseään, yhteydessä omiin tunteisiinsa, ainoastaan silloin voi olla läsnä myös muille. Välimatka muihin ihmisiin on suoraan verrannollinen siihen, kuinka läsnä osaat olla itsellesi.

Kun on läsnä omana itsenään, oma kanava auki, on kohtaamisiin erilaisten ihmisten kanssa tullut jotain uutta syvyyttä, hyvää oloa, yhteyttä, hyväksyntää, kauneutta. Ja nlp-mäisesti ajateltuna: jos on tietoa ja puhetta siitä MITÄ läsnäolo on, niin lopulta ratkaisee se MITEN se tehdään. Kaikki osaavat sen, sillä meillä kaikilla on kokemuksia siitä, miten olla läsnä itselleen, yhteydessä omiin tunteisiin, omaan sieluun, omaan syvimpään minuuteen. Sieluaan ei voi hävittää, mutta sen voi hetkellisesti hukata, suistua raiteiltaan omassa itsessään.

Sielun tasolla riittää kun on, siihen ei liity tekemistä tai suorittamista. Emeritius Arkkipiispa John Vikströmiä lainatakseni ” We are human beings, not human doings.” Sinua on tässä maailmassa vain yksi ainutlaatuinen Sinä. Synnymme täydellisinä sellaisina kuin olemme, meillä kaikilla on oma ainutlaatuinen energia, elämänvoima, sielu. Se on ikään kuin persoonallisuuden syvärakenne, syvin minuus. Egolla on omat tehtävänsä, joihin liittyy muun muassa omat rajat, selviytyminen, kontrolli ja kyky sanoa tarvittaessa ei. Egossa sijaitsee se, mitä haluat saavuttaa elämässäsi, miten haluat menestyä, kunnianhimo. Ego liittyy vahvasti tekemiseen ja suorittamiseen, mikä on myös tärkeää. Kun ego on sielun palveluksessa, on elämä harmonista ja balanssissa.

Modernin tanssin äidin Martha Grahamin sanoin: ”Keep your channel open.”

Grahamin mukaan ihmisen ainut tehtävä tässä maailmassa on pitää kanava egon ja sielun välillä auki, niin että uniikki energiasi, elämänvoimasi, sielusi pääsee tähän maailmaan, sillä jos kanavasi on kiinni, sinun energiasi ja elämänvoimasi ei pääse tähän maailmaan kenenkään muun kautta.

Rakkaudella, Reetta

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!