Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Präkkärillä pohdittuja: Kiintotähti ulapalle

Vilka THOlen jo jonkin aikaa haeskellut elämälleni seuraavaa päämäärää, tai kiintotähteä, kuten itse olen tottunut pidempiaikaista tavoitetta kuvailemaan. Noin viisi vuotta sitten pysähdyin viimeksi oikein ajan kanssa pohtimaan, mitä tulevaisuudeltani haluan ja mitkä ovat tarvittavat askeleet kiintotähteni saavuttamiseksi. Olin tuolloin vielä lukiossa, joten ajatukseni tulevaisuudesta keskittyivät pitkälti jatko-opintoihin ja oman paikan löytämiseen. Päivät ja vuodet ovat kuluneet ja nyt kun asettamani tavoite ammattikorkeakoulututkinnon saavuttamisesta tulee pian täytetyksi, on minulla ollut voimakas tarve asettaa uusi kiintotähti, jota kohti voin askel ja päivä kerrallaan edetä. Uskon, että tiedostamalla suuremman tavoitteen, päivittäisten valintojen tekeminen on paljon helpompaa, ja kuin itsestään elämälle muotoutuu suunta.

Kuuluuko se sitten tähän järjestelmälliseen ja aikatauluttamista suosivaan ajattelutapaani, että tarvitsen arkeani ohjaavia kiintotähtiä näin voimakkaasti. Ilman kiintotähteä olen hukassa. Uskon tosin, että meillä kaikilla on tarve siihen, mutta ehkei näin tiedostetusti? Miettiessäni elämää ilman pidempiaikaista tavoitetta, herää mieleeni kuva tyhjästä veneestä, joka lipuu hyvin hitaasti tuuliajolla lähes olemattomien laineiden keskellä. Merta on silmän kantamattomiin, rantaa ei näy missään. Ei suuntaa, ei päämäärää, vain laineet, jotka tänään työntävät vähän eteenpäin, huomenna ehkä vastakkaiseen suuntaan. Mielikuva on minulle varsin epämiellyttävä, niin kuin on kiintotähdetön elämäkin.

Kuten jo mainitsin, kiintotähtiä on viime aikoina etsitty, mutta pohdintatuokioistani huolimatta ajatukseni opintojen päättymisestä ja tulevaisuudestani urani osalta ovat jääneet tuohon tyhjään ja päämäärättömästi lipuvaan paattiin. Sitten kuin tilauksesta, kolmannelle koulutusviikonlopulle edenneessä NLP Practitioner- koulutuksessa oli yhtenä aiheena tavoitteet. Toisin kuin aiemmin olen tehnyt, koulutuksessa tavoitteita ei vain listattu, ne lisäksi muotoiltiin, suunniteltiin, aikataulutettiin, jaettiin konkreettisiksi askeleiksi ja asennettiin saavutettaviksi. Omilla aloillaan hyvin menestyneiden taitajien toimia havainnoimalla ja mallittamalla on nimittäin huomattu, että hyvin muotoilluilla ja ääneen lausutuilla tavoitteilla on tapana käydä toteen. Toki olen jo nyt tähänkin asti saavuttanut paljon asettamiani tavoitteita, mutta varmasti paljon on myös jäänyt täyttymättä liian laiskan työstämisen vuoksi, vai onko sitten syynä ollut aidon intohimon puute… Mitä jos näin ei enää käy, vaan kaikki tavoitteeni tulevat jatkossa täyttymään? Jokseenkin uskomaton ajatus, mutta miksipä en kokeilisi ja sijoittaisi elämästäni minimaalisen pientä osaa ja paneutuisi miettimään mitä oikeasti haluan, miten ja milloin.

Koulutusviikonloppu oli siis hyvin antoisa niin upeiden ja voimaannuttavien oivallusten kuin löydettyjen tavoitteiden ansiosta. Sain pitkästä aikaa syvennettyä omiin ajatuksiini, unelmiini ja haaveisiini. Asetin tulevaisuuteeni yhden suuren kiintotähden ja useita lyhyemmän aikavälin tavoitteita niin työuralleni kuin yksityiselämääni. Jos palataan takaisin mielikuvani merimaisemaan, viikonlopun aikana tyhjään veneeseen ilmestyi airot ja soutaja, ja mikä parasta, ulapalle ilmestyi majakka, jonka kirkkaana välkkyvää valoa kohti soutaja voi aloittaa luultavasti pitkän, mutta sitäkin päämäärätietoisemman matkan. Täältä tullaan kiintotähti!

Milloin itse olet viimeksi pysähtynyt ajan kanssa pohtimaan sitä, mitä elämältäsi oikeasti haluat? Jos et muista, voin lämpimästi suositella kynään tarttumista ja uuden uran aloittamista Oman Elämän käsikirjoittajana. 

Kirjoittajana True Heartsin assistentti Vilka, joka aloitti NLP Practitioner-koulutuksessa elokuussa 2013. 

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!