Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Syväsukellus sosiaalipanoraamaan

Syväsukellus sosiaalipanoraamaan –valmennus järjestettiin viikonloppuna 20. – 21.4.2013. Valmennuksen vetäminen oli itselleni varsin merkityksellinen, sillä juuri True Hearts NLP Finland Oy:hyn siirtyneenä kouluttajana olin ensimmäistä kertaa itse vetämässä koulutusta avarissa, valoisissa koulutustiloissamme. 

Sosiaalipanoraamamalli on sosiaalipsykologi Lucas Derksin kehittämä malli, jossa hän mallitustyönsä tuloksena on yhdistänyt sosiaalipsykologiaa ja NLP:tä. Mallissa on NLP:n kanssa yhteneväiset taustaoletukset – ja ehkäpä siksikin sen kouluttaminen on myös niin palkitsevaa ja voimaannuttavaa. Itse tutustuin malliin ensimmäistä kertaa vuonna 2004 ja se lavensi maailmankuvaani ja NLP-ymmärrystäni kertaheitolla. 

Mielenkiintoista oli seurata kurssilaisten oivalluksia, kun he kaikkien maailman ihmisten joukosta alkoivat löytää perheenjäseniään, ystäviään ja vihamiehiään. Sosiaalipanoraamamallissa näitä mielleavaruudesta löytyneitä “ihmisiä” kutsutaan henkilöitymiksi, jotka itse asiassa ovat osia itsestämme. Henkilöitymän sijainti määrittelee suhteen; mitä lähempänä jokin henkilöitymä meitä on, sitä suurempi on välillämme oleva tunneyhteys (niin positiivinen kuin negatiivinenkin). 

Viikonlopun aikana muutimme henkilöitymien sijainteja paremmiksi. Osa henkilöitymistä siirtyi helposti; osalle annoimme voimavaroja, jonka jälkeen siirtäminen oli mahdollista. Muutama löysi henkilöitymiä, jotka olivat jakautuneet kahdeksi tai useammaksi osaksi. Näitä osia yhdistelimme – ja oli varsin selvää, että vain yhdessä paikassa oleva henkilöitymä tasapainotti tunnetta ja mieltä. 

Näytti, kuulosti ja tuntui siltä, että lähes kaikkien sosiaalipanoraama muuttui viikonlopun aikana itse kullekin sopivammaksi, seesteisemmäksi ja ekologisemmaksi. Sunnuntai-iltana tiloistamme poistui joukko minäkuvansa uudistaneita upeita ihmisiä, jotka olivat itseltään löytäneet voimavarat muutosten tekemiseen. 

Valtava kiitollisuus ja rakkaus kurssiviikonlopun jälkeen. Huimia kohtaamisia, energialatauksia, maailmankuvamuutoksia. 

Kiitos kurssilaiset! 

Anu Vihonen
NLP Trainer, Social Panorama Consultant

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!