Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Symbolit tunnejumien avaajana, WholeWorldPlay®

Miten kuvata tunnetta, kun sanoja ei löydy? Kaivaako nenää, alkaako rähjätä vai häpyäkö kaikessa hiljaisuudessa takavasempaan?

Etenkin hankalissa ihmissuhteissa moni meistä menee suoranaisesti lukkoon, kun ei saa omista tunteistaan kiinni. NLP:ssä on toki kosolti keinoja, joilla kuvata sanoin kuvaamatonta, mutta siitä huolimatta moni toivoo löytävänsä takuuvarman työkalun, joilla piinaavista tilanteista saisi muotoiltua rakentavampia.

Erityisen tarpeen työkalut ovat niille, jotka työskentelevät terapia-asiakkaiden parissa. ”Oikeiden” sanojen löytäminen on monesti työn ja tuskan takana. Ja ilman tunteiden sanoittamista tunteisiin ja niiden takana oleviin asioihin on hyvin hankala, jollei mahdotonta, päästä.

Mikä siis avuksi?

Symbolit metaforien konkretisoitumina

Viime syksynä sain osallistua tanskalaisen Inge Grethe Ludvigsenin työpajaan osana True Heartsin NLP Trainer –koulutusta. Inge on luonut yhdessä kollegansa Marianne Rose Dupontin kanssa elämyksellisen työkalun, joka vastaa suoraan edellä kuvattuun tarpeeseen.

WholeWorldPlay®-menetelmä perustuu ajatukseen, että sekä sisäistä että ulkoista tilaa on mahdollista kuvata symbolien avulla. Sen sijaan että symboli pitäisi itse keksiä tai luoda, työkalussa ne ovat jo valmiina. Asiakkaan tarvitsee vain valita. Metodin taustafilosofia on yhdistelmä jungilaista Sandplay-menetelmää, Next Generation NLP:tä ja holistista psykoterapiaa.

Kuva kertoo – ja symboli vielä enemmän

Työkalu koostuu kahdesta laatikollisesta tarkoin valittuja pienehköjä symboliesineitä sekä yhdestä laatikosta, jossa on muovailuhiekkaa. Yksinkertaisimmillaan työkalua voi käyttää niin, että esimerkiksi ryhmävalmennustilanteen alussa jokainen valitsee intuitiivisesti yhden symbolin, asettaa sen hiekkalaatikkoon ja sanoo jotain siitä, miksi valitsi juuri kyseisen symbolin. Kuten tiedetään, kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Symboli korottaa sen merkityksen vähintäänkin toiseen potenssiin. Valitsemalla alitajuisesti jonkin esineen ihminen tulee kertoneeksi jotain sisäisestä tilastaan ja tekee sen samalla muille näkyväksi.

Parasta työkalussa on se, että se on niin helppo ja intuitiivinen. Riittää, kun katselet esineitä ja valitset niistä jonkun. Kurssimme loppupuolella Inge kertoi tarinan. Eräs nuori poika poti aivossaan olevan syövän terminaalivaihetta. Kasvain oli tuhonnut hänen puhekykynsä täysin. WholeWorldPlay®:n avulla hän pystyi kuitenkin kertomaan vanhemmilleen, miten tahtoi tulla haudatuksi. Tilanteessa, jossa sanoja ei enää ollut, viesti oli mahdollista välittää symbolien avulla. 

Inge Grethe Ludvigsen on NLP Master Trainer, psykoterapeutti, valmentajakouluttaja ja Yes2Life-kouluttaja. Hänellä on pitkä ja monipuolinen koulutustausta. Lisätietoa hänen palveluistaan löydät verkosta osoitteesta http://yes2life.dk/en/

INGE

Inge pitää kuluvan vuoden aikana kaksi kurssia True Heartsissa. Voit ilmoittautua kursseille tästä:

17.5-18.5.2016

29.11-30.11.2016

 

 

 

 

Tekstin kirjoittaja  Maaretta Tukiainen

Maaretta Tukiainen on muutosvalmentaja, tietokirjailija ja TV-juontaja, joka valmistuu keväällä NLP Associate Traineriksi. Häneltä on juuri ilmestynyt kirjat Hyvän mielen taidot ja niihin liittyvät Hyvän mielen kortit. www.hyvanmielentaidot.fi

Naistenpäivänä ilmestyy Maaretan yhdessä Jaana Villasen kanssa kirjoittama teos Huippunaiset. Menestystarinoita. www.kauppakamarikauppa.fi

IMG_0333-1

 

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!