Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Henkinen tilinpäätös 2016 ja tavoitteet 2017

Minulla on ollut tapana tehdä vuoden lopussa tilinpäätös edellisestä kuluneesta vuodesta ja miettiä tavoitteet seuraavaan. Useana vuotena olemme ystävien kanssa kokoontuneet yhteen vuoden lopussa ja tehneet tavoitekartat seuraavalle vuodelle. Tämä vuonna tuo rituaali tapahtui jo alkusyksystä. Meidän tekniikka on ollut repiä kuvia ja tekstiä lehdistä ja liimata ne A3 kokoiselle paperille. Pidän tästä tavasta, sillä se kytkee myös alitajunnan mukaan. Osa kuvista on vain pakko saada mukaan, vaikka asiaa ei sillä hetkellä osaisi sanoilla selitääkään. Vasta jälkikäteen asiat loksahtavat paikoilleen ja ymmärtää niiden tarkoituksen. Vähän samaan tapaan alitajuntaa aktivoimalla toimii Brian Maynen Goal Mapping. Pidän kovasti näistä kahdesta menetelmästä, koska ne ovat niin selkeitä ja yksinkertaisia. Parhaat asiat usein ovat 🙂

Henkinen tilinpäätös vuodelle 2016

Noin viisi vuotta sitten silloinen esimieheni, jota arvostan suuresti, kertoi hyvän vertauksen. Hän sanoi, että elämä on vähän kuin autolla ajo. Kannattaa katsoa tuulilasista eteenpäin, mutta välillä on hyvä vilkaista myös sinne peräpeiliin. Ja näillä mittasuhteilla. Niinpä vuoden lopussa olen usein kirjoittanut ikään kuin tilinpäätöksen. Oma tekstini on syntynyt ranskalaisilla viivoilla, mutta mikään ei estä tekemästä tätä esim. mind map muodossa, piirtämään tai kirjoittamasta päiväkirjamaisesti asioita. Tänä vuonna kirjoitin myös kaksi kirjettä, joita en tule koskaan postittamaan.

Tilinpäätökseni kysymykset

Missä onnistuin?
Mitä haluan jättää taakseni?
Mitä opin?
Mistä olen kiitollinen?

Kiitollisuuden ja oppimisen näkökulma auttaa löytämään vaikeista asioista niiden hyvän puolen ja sen mikä niiden tarkoitus on ollut. Ne myös auttavat minua määrittämään itse merkityksen vaikeille tapahtumille.

Tavoitteet vuodelle 2017

Vaikka olen jo tehnyt tavoitekartan seuraavalle vuodelle, tykkään myös konkreettisesti kirjoittaa ne asiat, jotka haluan ottaa mukaani seuraavaan vuoteen. Tavoitteita miettiessä tykkään luoda ympäristön, joka kutsuu haaveilemaan. Laitan kynttilän palamaan, keitän ehkä kahvia kupillisen, laitan hyvää musiikkia soimaan, käyn välissä saunassa jne. Tapoja tunnelman luomiseen on monia ja sinä tiedät mikä sinulle on paras.

Aikaisemmin tavoitteeni olivat usein muodossa “enemmän liikuntaa”. Nykyään huomattavasti konkreettisempia. Enemmän kun voi olla yksi kertaa enemmän vuodessa liikuntaa. Itseään on yllättävän helppo huijata. Uskon, että moni tietää sen 🙂

Listaan ensimmäisenä ylös asioita, joita…
Haluan lisää…
Haluan tehdä paremmin…
Haluan oppia…

Fiilistelen näitä. Vasta tämän jälkeen lähden määrittämään konkreettiset tavoitteet.

POTKE tavoitteiden määrittelyn apuna

Hyödynnän NLP:stä tuttua POTKE mallia kun määrittelen tavoitteet.

P = Positiivisesti määritelty

O = Omasta toiminnasta kiinni

T = Täsmennetty (konkreettinen&sopivan kokoinen)

K = Kaikkien aistikanavien kautta

E = Ekologinen (hyvää minulle ja muille)

Stephen Gilliganin seminaarissa opin myös visualisoimaan tarkemmin ja liittämään mukaan liikkeen tavoitteeseeni. Tämä toimii minulla koska olen hyvin kehollinen ja koen kehoni kautta paljon asioita. Näiden tekniikoiden käyttöönottoon suosittelen koulutusta, jossa asiat harjoitellaan luihin ja ytimiin. Voisin kirjoittaa asiasta kuinka ja paljon, mutta takaan, että saat paremman lopputuloksen kokeneen kouluttajan opissa. Hassu juttu muuten tapahtui. Lapseni alkoivat tehdä samaa liikettä kaupassa, jonka olin itse luonut Stephen Gililganin seminaarissa tavoitteeni tueksi. En ollut kertonut lapsilleni tavoitteesta tai liikkeestä mitään. Tämä on asia, jonka otan mukaan vuoteen 2017. Nimittäisin sen, että hyviä, selittämättömiä, asioita tapahtuu ja se on mahtavaa.

Ihanaa joulun aikaa sinulle ja paljon hyviä asoita, juttuja, olemista, tekemistä (mitä vain sinä haluat) vuoteen 2017.

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!