Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Ihminen tekee aina parhaansa!

shutterstock_335120627

Ole ylpeä siitä, mihin voimavarasi riittivät juuri tällä kertaa!

Ihminen tekee aina parhaansa niillä voimavaroille, joita hänellä on juuri kyseisellä hetkellä käytettävissään. Näin ollen, suoriutuipa ihminen käsillä olevasta tehtävästään miten tahansa, ei hän kyseisestä tehtävästä olisi voinut suoriutua paremmin, tai huonommin. Ainakaan kyseisellä hetkellä.

Keittelin tänään aamukahvit ja eihän se ihan putkeen mennyt. Kahvinpurut pöydällä ja tippalukko päällä. Aika keskinkertainen suoritus näinkin kokeneelta kahvimestarilta.

Kahvinkeiton rituaalissa oli ensimmäinen mahdollisuus startata epäonnistuneiden tapahtumien lumivyöry. Ennen kuin annoin kiusallisten epäonnistumisten tapahtumakulkujen jatkaa hyvin startannutta kuvitteellista sarjaa, mieleeni pompsahti juuri tähän tilanteeseen sopiva NLP:n taustaoletus;

“Ihminen tekee aina parhaansa!”

Itselleni kesti aikoinaan hyvin pitkään ymmärtää, miten se olisi mahdollista. Etteikö muka olisi mahdollista, että ihminen voisi vetää alle riman ihan vain huvikseen? Ja toisaalta, onhan minulla historiassa mittava määrä onnistuneempiakin kokemuksia samasta tehtävästä.

”Riman alittaminen, juuri kyseisellä hetkellä, juuri käsillä olevilla voimavaroilla, ei kuitenkaan ole mahdollista!”

Se, kuinka hyvä tai huono lopputulos lopulta syntyy, on riippuvainen ihmisen sen hetkisistä voimavaroista. Suoritus on siis sen hetkisten voimavarojen, taitojen, asenteen, tahdonvoiman ja tarkkaavaisuuden summa. Ja koska osa meissä olevista voimavaroista ei ole kaiken aikaa käytössä (saati tietoisuudessa), teemme sen mitä teemme, niillä voimavaroilla, jotka meillä kyseisellä hetkellä on valjastettavissa käyttöön.

Mielemme on taitava kertomaan tarinaa. Ja uskoisin, että monella meistä on kokemuksia siitä kun mieli ruoskii ja ivallisesti syyttää meitä pieleen menneestä suorituksesta. ”kuinka sinä nyt noin möhlit!”, ”Olenpa kömpelö!”, ”En taaskaan onnistunut!”

”We don´t see things as they are, We see things as we are.”

En ole kuitenkaan yhtä kuin mieleni. En ole myöskään yhtä tekojeni kanssa. Enkä ole myöskään historiani. Olen juuri niin hyvä tällä hetkellä kuin se on minulle mahdollista. Tiedän, että joku toinen on juuri nyt minua taitavampi, mutten anna sen alaspainaa omaa suoriutumistani.

Teen kullakin hetkellä aina parhaani. Ja samalla tiedän, että voin ensi kerralla onnistua paremmin. Itsemyötätunnon kanssa työskentely sallii minun virheiden hetkellä nähdä rakentavammin käytettävissä olevat voimavarat ja mahdollistaa rankaisun sijaan myönteisemmän suhtautumisen ja tavoitteellisemman suorituksen. Seuraava kerta on aina mahdollisuus.

T: Lasse

Korkearesoluutio-0480

Lasse Seppänen, Senior True Coach ja koulutusjohtaja/ NLPersonal Trainer. Lasse toimii kouluttajana NLPersonal trainer -koulutusohjelmissa sekä valmentajana True Hearts -organisaatiossa.

 

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!