Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Mielen ihmeet – Joustavuus keinona päämääriin

mielen ihmeet

Mielen ihmeet – Joustavuus keinona päämääriin

Ajatuksemme ovat mielen ihmeitä, joilla on suuri ja lähes taianomainen vaikutus muuttaa kaiken elämässämme. Tässä kirjoituksessa tutkimme tarkemmin joustavuuden merkitystä sekä keinoja kehittää sitä.

Oletko mieleltäsi joustava? Osaatko virrata kuin vesi elämän joessa?

Joustavuus on lähellä nöyryyttä siinä mielessä, että nöyrä ihminen pystyy myöntämään myös omat virheensä ja muuttamaan mielipidettään. Nöyrä ihminen ei ole egonsa ja mielensä kahleissa sillä tavalla, että hän olisi lukittautunut vain yhteen näkökulmaan ja olemisen / tekemisen tapaan. Nöyryys voi mahdollistaa joustavuuden.

Joustavuus on kykyä toimia muuttuvista tilanteista huolimatta. Joustava löytää keinot.

Nöyryys ja joustavuus keinona saavuttaa päämäärät

Kun ajattelemme päämääriä tehokkaasti saavuttavia ihmisiä, emme välttämättä ensimmäiseksi kuvailisi heitä joustaviksi. Mutta joustavuus on erinomainen pohja kaikille saavutuksille. Elämä muuttuu ja tilanteet sen mukana. Vähintään pitkällä aikavälillä sinun kannattaa olla joustava muuttuville tilanteille ja kyetä vaihtamaan suuntaa.

Omien virheiden myöntäminen kannattaa, koska oikea uuden oppiminen alkaa siitä hetkestä. Oppiminen syvenee kun myönnät olevasi väärässä. Joustavuus mahdollistuu sillä hetkellä. Silloin on mahdollista oppia ja luoda jotain uutta.

“Mikään ei ole joustavampaa kuin vesi, ja silti mikään ei voi vastustaa vettä.”
-Lao Tzu

Virtaava joki voisi olla vertauskuva elämälle. Elämän virtaa vastaan kääntyminen vaatii suurta vaivaa. Jos olet kuin vesi, voit antaa elämän virran kuljettaa sinua eteenpäin kevyesti ja joustavasti kohti määränpäätäsi.

mielen ihmeet

Joustavuus voi ylittää kaikki esteet

Kulkeeko elämäsi eteenpäin kuin vesi virtaavassa joessa?

Usein meillä on kuvitelmia siitä, kuinka meidän pitäisi saavuttaa tietty määränpää. Luomme suunnitelmia ja uskomme saavuttavamme määränpään yhdellä ainoalla tavalla. Elämän virtaa vastaan kääntyminen on kuitenkin työlästä.

Voit saavuttaa määränpääsi monilla erilaisilla tavoilla. Elämän virta tuo luoksemme ne uudet mahdollisuudet ja ihmiset, joita tarvitsemme seuraavaksi. Uudet mahdollisuudet eivät kuitenkaan aina näyttäydy sellaisina, kuin ne kuvittelimme. Vaatii mielen joustavuutta tarttua johonkin uuteen ja erilaiseen.

mielen ihmeet nlp asenne

Itsesi kehittämisen harjoitus – Kehitä joustavuutta!

Joustavuutta voi ja kannattaa kehittää.

Joustavuus on kykyä tehdä ja kokeilla monenlaisia asioita. Mitä joustavampi olet, sitä enemmän sinulla on vaihtoehtoja elämässäsi. Tämän harjoituksen tavoitteena on venyttää m i e l e s i   j o u s t a v u u t t a.

Voit kehittää joustavuutta kokeilemalla uudenlaisia ajattelutapoja tai harjoittamalla uudenlaista käyttäytymistä.

1. Laajenna maailmankuvaasi oppimalla jotain aivan uutta ja vierasta. Keneltä erilaiselta ihmiseltä voisit oppia? Aivan uusi ja erilainen teema ei välttämättä tule mieleesi heti ensimmäisenä, koska et normaalisti ajattele tätä teemaa. Valitse jokin sellainen teema, jota normaalisti karttelet.

Esimerkiksi jos et koe olevasi matemaattinen ihminen, etsi käsiisi ihminen, joka on innostunut matematiikasta ja pyri oppimaan häneltä hieman matematiikan kiehtovuudesta. Sovella esimerkkiä valitsemaasi teemaan. Tällä tavalla voit laajentaa omaa maailmankuvaasi. Valitse vaikka uusi kirja aivan uudesta teemasta ja opiskele sitä vähän päivittäin.

2. Riko tämän päivän kaavoja. Keskity tekemään jotain uutta jo heti tämän kirjeen lukemisen jälkeen. Sen ei tarvitse olla suurta, mutta se on jotain aivan uutta. Esimerkiksi kulje töistä kotiin aivan uutta reittiä pitkin, tilaa normaalista poikkeava ateria ravintolassa, kokeile aivan uutta liikuntamuotoa tai mene juttelemaan sille ihmiselle, jonka kanssa et normaalisti puhu.

3. Kyseenalaista omat ajatuksesi. Katso elämäsi tärkeitä asioita, niitä jonka parissa vietät paljon aikaa. Tarkastele työtäsi ja tavoitteitasi. Tarkastele niitä keinoja, joilla pyrit tavoitteisiin. Ennen kaikkea tarkastele niitä uskomuksia, joihin perustat työsi ja tavoitteesi.

Mihin sinä uskot? Kirjoita uskomuksesi auki, jotta voit kätevämmin tutkia niitä. Mihin uskomuksesi perustuvat? Miksi uskot niin? Tutkiskele itseäsi. Sitten kyseenalaista itsesi. Mitä jos asiat eivät olekaan niin kuin kuvittelen? Mitä jos olen väärässä? Mitä joku täysin erilainen ihminen kuin sinä sanoisi näistä ajatuksista? Oletko valmis oppimaan häneltä? Oletko tarpeeksi nöyrä ja joustava, jotta voit myöntää olevasi väärässä ja oppia enemmän?

Mitä uutta ja erilaista voisit tehdä tänään? 

Lue täältä mielen ihmeet sarjan toinen kirjoitus uteliaisuudesta. Uteliaisuuden avulla voit alkaa näkemään ihmeitä kaikkialla! Voit tulla mukaan koulutuksiimme kun haluat kehittää itseäsi, muuttaa uskomuksiasi tai oppia valmentamisen ja vaikuttamisen taitoja. Katso koulutuskalenterimme täältä.

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!