Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Mielen ihmeet – Näe ihmeitä kehittämällä uteliaisuuttasi

mielen ihmeet nlp asenne

Mielen ihmeet – Näe ihmeitä kehittämällä uteliaisuuttasi

Ajatuksemme ovat mielen ihmeitä, joilla on suuri ja lähes taianomainen vaikutus muuttaa kaiken elämässämme.

Monet meistä etsivät ratkaisuja ongelmiinsa ja tavoitteisiinsa itsensä ulkopuolelta. Saatamme etsiä sitä tiettyä ihmistä, joka täyttäisi sydämemme tai sitä tiettyä projektia tai tehtävää, joka täyttäisi lompakkomme. Sanotaan, että oikotietä onneen ei ole, mutta jos olisi niin ehkä sen täytyisi perustua itseemme – tapaamme ajatella ja tuntea sekä olla.

Eikö itsensä ulkopuolelta etsiminen ole kuitenkin kiertotie onneen kun se kaikki on kuitenkin lähtökohtaisin vain itsestämme kiinni? Tai se kaikki mitä etsimme on kuitenkin lopulta vain niitä tunteita, jotka voisimme kokea ulkopuolisesta riippumattakin.. jos voisimme?

Mielen ihmeet keinona oman todellisuuden rakentamisessa

Jokainen meistä kehittää elämänsä aikana oman todellisuutensa. Mallinnamme vanhempiemme ja muiden läheistemme tapoja ajatella. Otamme vaikutteita kulttuurista ja yleisistä tavoista olla. Rakennamme itsellemme uskomuksien verkostoa, mikä määrittää tapamme nähdä maailman ja elämämme.

Mutta entä jos voisit muuttaa niitä uskomuksia, joihin perustat oman identiteettisi ja maailmankuvasi? Entä jos voisit luoda itsellesi lisää mahdollisuuksia, voimavaroja ja hyviä ajatuksia niiden huonojen rajoittavien ajatuksien tilalle? Entä jos alkaisit ajatella elämän pienistä asioista ihmeinä? Nehän ovat lopulta ihmeitä silloin kun alat niitä arvostamaan sillä tavalla.

Suhtautumistapamme elämään ovat mielen ihmeitä koska noilla ajatuksilla on niin suuri ja lähes taianomainen vaikutus muuttaa kaiken elämässämme.

Yksi mielen ihmeistä on niinkin tavanomainen asia kuin uteliaisuuden asenne. Uteliaisuus on yksi niistä tunnetiloista, jotka voivat tehdä elämästämme suurta ihmettä.

mielen ihmeet nlp asenne

Einstein sanoi: Voit nähdä elämän siten, että kaikki siinä on ihmettä

Aikoinaan Albert Einstein sanoi: “Voit suhtautua elämään kahdella eri tavalla. Voit nähdä elämäsi siten, kuin mikään siinä ei olisi ihme. Tai voit nähdä elämän siten, että kaikki siinä on ihmettä.”

Kun suhtaudut elämään ihmeenä, voit löytää itsestäsi alati kasvavan uteliaisuuden. Uteliaisuus voi tehdä elämästä hauskempaa ja johdattaa sinut suuriin oivalluksiin ja menestykseen. Albert Einstein kuvaili itseään näin: “Minulla ei ole mitään erityisiä lahjakkuuksia. Olen vain intohimoisen utelias elämästä.”

Uteliaisuus on kykyä kiinnostua erilaisista ilmiöistä, etsiä tietoa ja uusia kokemuksia sekä oppia monenlaisilta ihmisiltä. Uteliaisuus on myös halua mennä oman mukavuusalueen ja tietämisen rajojen ulkopuolelle, altistua kritiikille sekä suhtautua oppimiseen raikkaalla aloittelijan asenteella. Meillä kaikilla on paljon opittavaa uteliaisuudesta, vai mitä?

Uteliaisuus on NLP asennetta

NLP on yksi tehokkaimpia menetelmiä itsensä kehittämiseen ja mentaaliseen valmentamiseen. Se on oivallinen menetelmä mielen ihmeiden löytämiseen ja hyödyntämiseen. Voit lukea NLP:stä kattavan selostuksen nettisivujemme NLP -osiosta täältä.

Uteliaisuus kuuluu vahvasti osaksi NLP asennetta. Yksi NLP:n perusperiaatteista on, että ei ole olemassa epäonnistumisia, on vain oppimiskokemuksia. Tämä periaate on totta kun uskot siihen ja pysähdyt löytämään oppia epäonnistumisistasi. Voit ottaa mallia vaikkapa hehkulampun keksijästä Thomas Edisonista, joka aikoinaan sanoi: “En ole epäonnistunut. Olen vain kokeillut 10 000 erilaista ratkaisumallia, jotka eivät toimineet”. Kaiken kokeilun ansiosta Edison onnistui keksimään hehkulampun ja muuttamaan maailmaa.

mielen ihmeet nlp asenne

Rakenna itse omat mielesi ihmeet. Voit hyödyntää mielikuvaharjoittelua!

Mielen ihmeet mielikuvaharjoitus – Vahvista hyvää tunnetta!

Saatat miettiä, että miten tällaista uteliaisuutta tai sinnikkyyttä (kuten Einsteinilla tai Edisonilla) voi kehittää?

Kyseessä on tunnetilat, joihin olet päässyt käsiksi jo monta kertaa elämäsi aikana. Hyödyntämällä muistiasi ja mieltäsi voit palata takaisin noihin tunnetiloihin, kokea ne kuin eläisit niitä todeksi nyt ja tämän harjoituksen kautta vahvistaa näitä tunnetiloja elämässäsi. Kun teet tällaisesta harjoituksesta itsellesi päivittäisen tavan, huomaat pian tuntevasi näitä tunteita paljon enemmän päivittäin. Kyseessä on siis vain ajattelu- ja tunnetapa, jonka voit käynnistää nyt!

Mielikuvaharjoitus uteliaisuuden voimistamiseen: 

Palauta mieleesi aikaisemmin kokemasi uteliaisuuden tunne. Muistele tilannetta, jolloin olit intohimoisen utelias oppimaan jotain uutta. Se voi olla tosi lyhytkin pieni muisto. Kun keskityt sen muistelemiseen, huomaat samalla kirkastavasi kyseistä muistoa ja palaavasi tarkemmin kyseisiin tunnetiloihin.

Huomaa muistoosi liittyvät mielikuvat. Miltä muistosi näyttää? Millainen mielikuva on kyseessä?

Näetkö itsesi mielikuvassa vai onko mielikuva sellainen kuin näkisit sen omista silmistäsi? Kokeile muuttaa mielikuva sellaiseksi, että näet sen omista silmistä ikään kuin eläisit tuota hetkeä todeksi nyt. Yleensä tällainen muutos voimistaa mielikuvan tunnetta merkittävästi. Mitä näet edessäsi?

Mikä on mielikuvan koko? Voisitko tehdä siitä paljon suuremman jos se tuntuu vahvistavan tunnetta? Yleensä mielikuvan suurentaminen lisää tunteen voimakkuutta. Sitten voit huomioida mielikuvan kirkkauden ja värikkyyden. Voit lisätä mielikuvaan värejä ja kirkkautta jos se tekee mielikuvasta eläväisemmän ja lisää tunnetta!

Tällä tavoin elä mielikuvaa todeksi. Keskity sitten tuntemaan ne hyvät tunteet. Voit huomata, että missä kohti kehoasi tunnet uteliaisuutta ja huomaa miten se tunne voimistuu nähdessäsi mielikuvan ja hengitellessäsi itseesi näitä hyviä tunteita. Voit myös kiinnittää huomiota mielikuvaan liittyviin ääniin. Joillakin ääniä ei ole, mutta jos niitä on, voit tehdä ne itsellesi entistäkin mukavammaksi (voit kokeilla lisätä äänien voimakkuutta, äänien sävyä, äänien tulosuuntaa, yms.)

Voit antaa uteliaisuuden tunteen kasvaa jokaisella hengityksellä. Kun sitten koet tätä virkistävää uteliaisuuden tunnetta, katso ympärillesi ja näe ihmeet ympärilläsi. Mistä kaikesta olet utelias ja mitä haluat oppia tänään?

Voimakysymykset: 

Kun olet hyvässä oppimiseen keskittyvässä uteliaassa mielentilassa voit kysyä itseltäsi näitä seuraavia voimakysymyksiä. Näiden avulla opit mitä tahansa nopeasti.

  1. Mitä hienoa olen oppinut ja kokenut tänään? Voit alkaa listaamaan asioita, joita olet oppinut tai kokenut tänään. Suhtaudu “negatiivisilta” tuntuviin asioihin oppimiskokemuksena. Naura niille hahaha! ja mieti, että mitä opit niistä kokemuksista? Ole kiitollinen niistä. Voit antaa listan kasvaa pidemmäksi. Haasta itseäsi ja listaa enemmän asioita kuin ikinä voisit kuvitella ammentavasi tästä päivästä.
  2. Muistele elämääsi taaksepäin. Kysy itseltäsi, että mitkä elämäsi “suurista epäonnistumisista” ovat olleet kaikista opettavaisimpia? Mitä olet niistä oppinut? Muistuta itseäsi näistä tärkeistä opeista!
  3. Mistä “epäonnistumisesta” et ole vielä ottanut opiksesi? Ehkä olet toistanut sitä useita kertoja ilman, että olet pysähtynyt oppimaan? Nyt on oikea hetki pysähtyä ja oppia! Ota oppi vastaan ja ole kiitollinen.
  4. Mitä kivaa haluat oppia vielä tänään, huomenna ja tulevaisuudessa? Mitä uusia pieniä asioita ajattelit tehdä oman oppimisesi edesauttamiseksi? Mikä elämän suurista ihmeistä odottaa löytämistään tänään?

Tervetuloa mukaan NLP – koulutuksiin oppimaan tehokkaita itsesi kehittämisen ja valmentamisen menetelmiä. Täältä voit tarkastaa koulutuskalenterimme.

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!