Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Mielesi on käyttöliittymä elämääsi!

Käyttäisitkö sinä puhelinta, jonka käyttöliittymä ei vastaa tarpeitasi? Puhelinta, joka tilttaa juuri silloin, kun olisi hyvä olla iskussa. Ja joka siirtyy pois katvealueelta, juuri tärkeän puhelun äärellä. Syöttää ”error” –koodia silloin, kun lähetät elämäsi tärkeintä WhatsApp viestiä. Jonka akku tuntuu olevan koko ajan lopussa.  

Jos voisin valita, en minäkään käyttäisi. Puhelimen osalta en kuitenkaan kaiken aikaa voi vaikuttaa siihen, miten se toimii. Elämämme tärkein käyttöliittymä on kuitenkin mielemme. Ja sen toimintaan voimme vaikuttaa joka hetki.

Olemme mielemme käyttöliittymän kanssa kiintyneet ja ystävystyneet vuosien saatossa niin, ettemme uskalla tai koe tarpeelliseksi puuttua sen toimintaan. Emme, vaikka olemme tulleet tietoiseksi sen ajoittaisesta ongelmallisesta käyttäytymistä: se on ailahtelevainen, kertoo haitallisia tarinoita, tulistuu, tilttaa ja väsyy tämän tästä. Usein valitsemme mieluummin tutun tuskan kuin tuntemattoman onnen. Pikku vikoihinhan tottuu ja niiden kanssa oppii selviytymään.

”Ihminen on tutkimusten mukaan valmiimpi ottamaan sähköshokkeja kuin ottamaan aikaa omien ajatusten kanssa”

                                                      –Wilson, Reinhard, ym. 2014

Kun palaamme omaan mieleemme, ”oikeanlainen” käyttöliittymä mahdollistaa kestävän muutoksen. Tietenkään yhtä oikeaa käyttöliittymää ei ole olemassa, vaan monenlaiset eri käyttöliittymät toimivat niin hyvin, että ekologia ja tavoitteet toteutuvat.

Henkilökohtaisessa elämässä pyrimme usein muuttamaan tapojamme. Pelkästään käyttäytymisen muuttaminen ei kuitenkaan muuta koko toimivaa järjestelmää, ihan kuin uuden applikaation lataaminenkaan ei uudista koko käyttöliittymää. Se voi helpottaa yksittäisten toimintojen suorittamista, mutta valtaosa ongelmista pysyy ennallaan. Silti yritämme saavuttaa täysipainoisen elämän yksittäisillä teoilla, kuten aloittamalla lenkkeilyn tai lisäämällä raejuustoa aamupuuron joukkoon. Tykkäämme tehdä pieniä päivityksiä käyttöliittymäämme.

En halua vähätellä pienten muutosten tärkeyttä, päinvastoin, pidän niitä välttämättöminä. Ja usein voimavarapohjaisesti järkevintä on lähteäkin pienistä päivityksistä liikkeelle. Ajan saatossa, sinun sinun on hyvä kuitenkin hallita koko systeemi, mikäli haluat pienten muutosten johtavan suuriin ja pysyviin muutoksiin. 

”Amerikkalaistutkimuksen mukaan monelle ihmiselle hiljaa 15 minuuttia omien ajatusten kanssa tuntuu erittäin epämiellyttävältä.”

Itse vaikutuin NLP:ssä (neuro-lingvistic-programming) muuan muassa siitä, että voin tulla tietoiseksi siitä, mitä omassa käyttöliittymässäni tapahtuu. Voin myös ladata mieleeni sellaisia sovelluksia, jotka tekevät omasta elämästäni sellaista, jota aidosti arvostaen ja rakastaen voin elää. NLP:n avulla haittaohjelmien skannausjärjestelmä ja viruksentorjunta-ohjelmat toimivat tehokkaammin ja voin entistä enemmän keskittyä siihen, mitä on minulle tärkeää, sen sijaan, että energiani kuluisi mielen omien virusten torjuntaan.

Se, mitä päätöksiä teen mielessäni, ajan yli muodostuu kohtalokseni. Jokaisella hetkellä voin tehdä valinnan, vahvistanko entisiä mielen sisäisiä ohjelmia vai valitsenko eheyttävämmän ja rikkaamman polun.

Mentaalisin terveisin,

Lasse

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!