Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Motivaation kasvattaminen on kuin maanviljelyä

”Motivaatio on kuin ravinto. Sitä pitää saada annos päivittäin, jotta ihminen pysyisi voimissaan”.

Näin lukee monessa sosiaalisessa mediassa kiertävässä mietelauseessa.

Tuon kyseisen lauseen olen itse viime vuosina uudelleen määritellyt, koska alkuperäinen antaa mielestäni passiivisen kuvan motivaatiosta. Ikään kuin motivaatio eli ravinto olisi pöytään valmiiksi kannettu ateria, joka sitten ainoastaan tulisi muistaa nauttia. Aika usein ateria tulee kuitenkin ensin valmistaa, ennen kuin se nautitaan.

Mielestäni motivaatioon liittyvä suuri haaste on se, että motivaation edessä heittäydytään passiiviseksi. ”Tänään nyt ei vaan ollut motivaatiota” tai ”istunpa hetkeksi sohvalla, josko viiden minuutin päästä olisin motivoituneempi”. Kysynpä vaan, että kasvoiko se motivaatio siinä sohvalla odotellessa?

Ihmiset usein odottavat kaiken kiireen keskellä, että motivaatiota synnyttävät motiivit saapuvat kutsusta paikalle, silloin kuin se heille parhaiten sopii.

Motivaation kasvattaminen on kuin maanviljelyä. Kun maanviljelijä haluaa saada hyvän sadon, hän aloittaa viljelytyöt jo hyvissä ajoin ennen perunan istuttamista. Viljelijä kääntää, kyntää ja viljelee maan, jotta maaperä olisi otollinen tulevalle sadolle.

Maanviljelijä tekee taustatyöt huolella, koska kunnon sato on kaikki kaikessa. Kyllä se pottu tietää, miten kasvaa, kunhan maanviljelijä on ensin hoitanut oman hommansa kunnolla.

Ja kappas, huolellinen viljelytyö tuottaa suurella todennäköisyydellä hyvän sadon. Ja vain yhden sadon. Maanviljelijä tietää, että yksillä viljelytöillä ei montaa satoa korjata. Niinpä jälkihoito, huolto ja viljelytyöt on jälleen tehtävä ennen seuraavaa satoa. Näin pätee myös motivaatiossa. On aktiivisesti tehtävä työtä sadon vaalimiseksi, eikä olettaa että maaperä olisi aina valmis, jotta pottu voisi sujahtaa sinne -ikään kuin itsekseen- kasvamaan.

Maanviljelijä metafora kuvasti motivaation aktiivista rakentamista. Tärkeiksi valittuja asioita tulee tehdä, laiskuuden tunteesta huolimatta. Motivaation maanviljely on sitä, että pohjustetaan maaperää hyvälle motivaatiosadolle. Hyvän sadon osuessa kohdilleen, maanviljelijän vatsa kiittää. Ja samalla vatsa tietää, että kylläisyys on ohimenevä olotila.

Osaatko asettaa itsellesi voimakkaan ja motivoivan tavoitteen? Täältä voit käydä lukemassa tavoitteiden asettamisen viisi hyvää periaatetta ja tehdä harjoituksen, jossa asetat itsellesi voimakkaan tavoitteen!


Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!