Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

NLP kokemuksia – Mitä opit NLP Practitioner koulutuksesta?

Oman NLP Practitioner -koulutukseni aikana sekä erityisesti sen jälkeen olen saanut monen monta kertaa vastata kysymykseen: “Mitä opit siellä?”

Siitä huolimatta tai juuri sen takia, että koen präkkärimatkani (NLP Practitioner koulutus) olleen yksi antoisimmista, tuohon kysymykseen on edelleen aika haasteellista vastata. Kokemus on jotenkin niin omakohtainen, että ymmärtääkseen sen, kuulijan täytyisi sanojen kuulemisen sijaan tuntea se. Yleensä olenkin muotoillut vastaukseni tyyliin: “Opin tosi paljon itsestäni ja muista ihmisistä ympärilläni, mutta erityisesti präkkäri oli jatkuvaa uskonvahvistusta omille ajatuksilleni ja toimintamalleilleni.” “Toki myös niiden viemistä vielä seuraavalle tasolle”, jatkan.

Ja niinhän se on. Jollain lailla uskon siihen, että ihmisellä on tarve aina silloin tällöin kuulla jonkun muun sanovan ääneen niitä asioita, joita hän itse ajattelee, tekee tai toteuttaa. Tai joiden mukaan hän toimii, joihin hän luottaa. NLP Practitioner koulutuksen aikana muistan monta kertaa kouluttajan puheita kunnellessani nyökkäilleeni omassa päässäni että hei, juuri näinhän mie olen itsekin ajatellut tai tehnyt jo tähän mennessä. Se onkin siis suoraan NLP:tä. Mielenkiintoista!

NLP on toimiva työväline

Luulen hiffanneeni samalla myös sen, miksi NLP:n sanotaan olevan oikeasti toimiva työväline. Nimittäin ehkä juuri siksi, että se on meistä monelle niin luontaista ihan tiedostamattakin! Miekään, ihan tavallinen tallaaja, en todellakaan ollut lukenut yhtään NLP-opusta tai muuta valmistavaa materiaalia ennen präkkäriäni, ja silti olin kaikin puolin kärryillä heti ensimmäisestä opiskelupäivästäni lähtien. Lähimmät muistikuvat NLP:stä miulla oli lukion psykologian kurssilta, mutta kun siitäkin oli jo yli 10 vuotta aikaa, niin teoreettisen tiedon pohjalta mitattuna voin sanoa menneeni koulutukseen aivan keltanokkana. Ainut mitä miulla oli, olin mie itse – ja se oli riittävästi.

Se on riittävästi.

Sie itse olet riittävästi, koska NLP on juuri sitä, mitä just sie siltä tarvitset. Jokainen linkittää käsiteltävät teemat omaan elämäänsä ja kokemusmaailmaansa ja peilaa asioita niiden kautta. Joku koulutuksessa tehty harkka ei välttämättä säväyttänyt lainkaan, kun taas jonkun toisen tiimoilta pääsi niin syviin – mutta ei todellakaan aina pelkkiin tummiin – vesiin, että loppupäivä meni lähinnä kahlatessa sieltä ylös. Toisaalta aina en ehkä olisi halunnutkaan, esimerkiksi kun matkasin ajassa eteenpäin ja kävin moikkaamassa jotain silloin jo saavuttamaani tavoitetta ja sen mahdollisesti mukana tuomia positiivisia muutoksia ja vaikutuksia elämääni 🙂

Präkkärin aikana kävin esimerkiksi sisustamassa meidän tulevaa kotia ja hieman tunnustelemassa miltä ehkä tuntuisi olla äiti. Miltä arkeni näyttää silloin, kun saan toteuttaa itseäni juuri haluamallani tavalla ja työllistän itseni unelmahommillani, kun rohkenen ilmaista taitoni ja osaamiseni terveellä itserakkaudella anteeksi pyytelemättä. Saatoin myös lennähtää jollekin paratiisisaarelle ja uittaa varpaitani turkoosissa merivedessä… Muun muassa.

Ja mikä parasta: koulutuksessa harjoiteltiin myös ne keinot, miten omassa ajattelussaan voi tehdä parhaansa unelmiensa toteutumiseksi. Miten tavoitteet kannattaa asetella ja sanoittaa niin, että on ottanut jo ainakin sen ensimmäisen askeleen niitä kohti. On eri asia sanoa: “En halua olla enää näin arka”, kuin että: “Haluan olla rohkeampi”. Huomaatko? Kielellisestä ilmaisusta loputtoman kiinnostuneena viimeistään präkkärin aikana kirkastui myös ajatus siitä, millaista virettä omilla sanavalinnoillaan pystyy synnyttämään ja ylläpitämään. Suosittelen ainakin kokeilemaan “mutta”-sanan korvaamista ilmaisulla “ja” sekä jossittelun sijasta kunittelua.

Elämä on nyt

Elämällä tätä hetkeä tehden siitä parhaan mahdollisen, “sitku” alkaa muuttua ihan huomaamattakin “nytkuks” – ja huomaan mahtavia juttuja tapahtuvan jo tässä hetkessä tuon tuosta. Parasta on se, että tuo mahtava juttu on niinkin iso pieni tai pieni iso asia kuin ihan jokainen aamu, johon miulla on etuoikeus herätä – ja joka on joskus ollut haaveilemani tulevaisuus. Jokaisessa aamussa on mahdollisuudet ihan kaikkeen, ja miulla itselläni vastuu siihen sisällyttämistäni omista ajatuksistani sekä tunteistani kuten myös “universumin” viesteihin suhtautumisesta.

Präkkärillä ankkuroin itseeni paljon hyviä asioita ja tunteita, päällimmäisenä ehkä rauhaa – ja rauhallisuutta. Sain paljon selvyyttä ja selityksiä tärkeimpänä toki omiin ajatuksiini, mutta huomasinpa välillä hyppääväni myös jonkun toisen ihmisen kartalle sikäli kun se on mahdollista. Erilaiset, niin omani kuin muidenkin, käyttäytymis- ja suhtautumistavat alkoivat jäsentyä ja saada perusteluita. Oman totuuteni kapeakatseinen tuijottaminen alkoi painua takavasemmalle. Kirjaimellisesti – tiedät nimittäin mistä puhun, kun käyt itsekin präkkärin! 😉

Mitä opit NLP Practitioner kurssilla?

Tuskin maltan odottaa NLP-polkuni jatkumista NLPT-koulutuksessa (NLPersonal Trainer, joka on suunnattu kaikille hyvinvointialalla työskenteleville) toukokuussa. Sinne kaikkien ammattilaisten (noniin ja haloo taas Anna, miksi vähättelet itseäsi etkä lukeutuisi heidän joukkoonsa?!) sekaan meneminen voisi melkein jännittää, mutta hei: Mie olen riittävästi, ja miussa on kaikki. Siekin olet ja siussakin on. Jo tässä hetkessä, huomisessa ja jokaisessa tulevassa päivässä! Ehkäpä muuten osasit lukea tästä kappaleesta rivien – tai ainakin sulkujen välistä – miten NLP on viimeksi vaikuttanut ajatteluuni ihan konkreettisesti 😉

Vieraskynäkirjoittaja on Anna Huhtilainen.
27-vuotias oman elämänsä inspiroituja ja innostuja, positiivinen pohdiskelija ja huumoriin heittäytyjä. Luokanopettaja, bloggaaja, NLP Practitioner, raakaleipuri ja sisällöntuottaja – suurella sydämellä, niitäkin.
Anna blogi Anna mun treenaa

Järjestämme jatkuvasti NLP Practitioner koulutuksia Helsingissä ja Tampereella. Voit lukea lisää ja ilmoittautua täältä!  Voit tulla myös tutustumaan tuleviin maksuttomiin ja inspiroiviin NLP tutustumisiltoihin!

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!