Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Olis kyllä hyvä sitten kun…

… se oikea kumppani on löytynyt… tai sitten kun olen 10 tai mieluummin 15 kiloa hoikempi… tai sitten kun olen saanut luottokorttilaskun maksettua… tai ainakin sitten kun tuo kurja pomo on häipynyt mun työkuvioista…. tai erityisesti ainakin sitten kun lapsen uhmaikä/murrosikä on ohi… sitten mä olen tyytyväinen ja elämä hymyilee! Jos tunnistat itsessäsi tämäntyyppisiä sitku-ajatuksia, et varmasti ole yksin!

Sitku-ajattelussa kaikenlaiset ikävät, käsittelyä ja päätöstä odottavat asiat jäävät syrjään. ”Sitten kun” vie mielenkiintoisempiin ja jännittävämpiin maisemiin, joissa itse voin ajatella kaiken olevan paremmin ilman että olisin jo joutunut tarttumaan toimeen saadakseni aikaan jonkin tarpeellisen muutoksen. Voin mielikuvissani olla ohjaimissa, mutta koska ”sitku” harvoin johtaa toimintaan, ei todellisuudessa mikään kuitenkaan muutu. ”Sitku” on siis paikallaan polkemista, jossa ei synny uutta energiaa. Se on myös enemmän tai vähemmän näköalatonta; oikeasti minulla on näköalapaikka oman elämäni tapahtumiin ja ohjaajan tuolikin on vapaa, mutta koska ”sitku” sumentaa ajatuksia ja tunteita, passivoidun ja aistini ikään kuin turtuvat.

Muutos uuteen henkiseen asentoon ja asenteeseen lähtee usein tilanteesta, jossa tajuan että en enää pärjää vanhoilla keinoilla. On tullut aika päivittää henkisiä työvälineitä, ja se vaatii meiltä aina jonkinlaisen ponnistuksen tai hypyn pois tutusta ja turvallisesta. Muutoksen tarve saa aikaan tarpeellisen NYTkähdyksen eteenpäin, mikä voi aluksi tuntua myös pelottavalta. Kannattaa muistaa, että matka muutoksessa on vähintään yhtä tärkeää kuin vastausten löytyminen. Siirtyminen omalla tavallaan turvallisesta sitkusta dynaamisempaan NYT-ohjaamoon synnyttää tärkeitä ja valaisevia kysymyksiä: Mistä mä olen tässä tilanteessa oikeasti vastuussa? Mitä mä oikeasti tarvitsen? Mihin suuntaan minun tulee muuttua ja kehittyä, että x tai y tulee elämässäni mahdolliseksi? Muutos vaatii valppautta, ja se myös kehittää meidän kykyämme löytää ne todelliset ilon aiheet ja tavoitteet elämässä – tässä ja NYT.

Katri Suvanto

Kirjoittaja on Hahmoterapiaan erikoistunut Psykoterapeutti ja NLP Master Practitioner, Katri Suvanto. Katri käyttää mielellään luovia menetelmiä terapiatyössään. Esimerkiksi liikkeen, äänen tai värien kautta voi löytää ilmaisun jollekin tärkeälle. Tutustu paremmin Katriin, seuraamalla tätä linkkiä: Essential Therapy.

 

 

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!