Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Ota vastaan tummien tunteiden viesti

Omaa kehitystä ja itsetuntemusta eteenpäin vievät kokemukset ja koulutukset ovat tänä päivänä ehkä suositumpia kuin koskaan. Minusta tätä aikaa luonnehtii tarve etsiä ja löytää jotakin merkityksellistä, ja teitä siihen on monia: jooga, mindfulness, NLP-kurssit,… On ilahduttavaa ja uusia voimia antavaa löytää itsestään kenties ennen kokemattomia voimavaroja. Onko mikään antoisampaa kuin tunne siitä, että olen yhä enemmän läsnä omissa tunteissani ja elämässä, ja sitä hyvää oloa haluaisin vain lisää. Silloin helposti tuntuu, että jostain varjoisista nurkista nousevia tummasävyisiä tunteita ei haluaisi ollenkaan ottaa vastaan. Kutsumattomia vieraita! Ei nyt pidä pilata hyviä hetkiä, ja minähän olen jo uutta kohti menossa!

Hahmoterapeuttina uskon lujasti siihen, että kaikilla tunteilla on meille tärkeää kerrottavaa, mutta valmiudessamme kohdata erityisesti niitä vähemmän valoisia tunteita on suuria eroja. Hyvin usein opimme jo varhain, että esimerkki kiukku ja kateus ovat tunteita, joista ei ole hyvä puhua, saatikka niitä näyttää. Mahdollisesti olen oppinut peittämään ne niin tehokkaasti, etten edes kunnolla tunnista näitä tunteita tai sitä, mikä niiden kokemisen laukaisee.

Olen viime aikoina kuulostellut ja pohtinut kateutta. Kateuden tunne on tärkeä viesti minulle itselleni: mitä sellaista näen toisessa – tai heijastan toiseen – joka minussa pyrkii esille ja tietoisuuteen? Usein olemme tietoisesti ’valon ja ilon etsijöitä’, ja tuntuu paremmalta ja turvallisemmalta työntää ikävät asiat, kuten oma epätäydellisyys ja ne tummat tunteet, jonnekin tietoisuuden tuolle puolen. Kateus kertoo usein salaisista toiveistamme, kenties myös haavoistamme, joita jokin tässä kohtaa elämääni nostaa pintaan. Mitä sinussa liikkuu juuri nyt, kun pohdit sanaa kateus? Oletko tietoinen joistakin mielikuvista, tilanteista tai ihmisistä? Liittyykö johonkin niistä kehollinen tuntemus? Kenties sinusta pyrkii ulos jokin ääni, vaikkapa huokaus tai kenties nyyhkäisy, joka kuvaa tuon tunteen kokemista ja kenties sen voimakkuuttakin. Anna sen tulla esiin, toivota se tervetulleeksi! Tumma, pelottavakin tunne on osa sinua. Sen hyväksyminen vie ehyempään elämään.

 

Katri Suvanto

Katri Suvanto

Hahmoterapeutti, psykoterapeutti (ET)

NLP Master Practitioner

www.essentialtherapy.fi

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!