Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Pessimisti näkee auringon sijaan varjot

pessimisti

Pessimisti näkee auringon sijaan varjot

Olen ollut pessimisti koska synnyin aikoinaan Kainuun maakunnassa. En tiedä, oliko siinä mitään järkeä. Kainuulainen maakuntajulistus kun kuuluu: ”Kainuussa ei edes pessimismi kannata!”. Tämänpä vuoksi olen eräänkin kerran pohtinut miksi ihmeessä kannattaa edes syntyä Kainuuseen.

Toisaalta myös ajattelen, että mitähän ihmeen järkeä oli edes kirjoittaa tätä artikkelia pessimismistä. Ajanhukkaa! Ensin ajattelin, että ”mitäpä se kannattaa!”, mutta sitten päätin ponnistella irti tuosta automaattisesta, peritystä ajatus, -ja tunnereaktiosta.

On ollut elämän mittainen maratoni rimpuilla pois siitä syntymäsynkkyydestä, minkä altistukselle joskus on joutunut. Tänä päivänä, kun seuraan sosiaalisessa mediassa tai kasvokkain tapahtuvassa vuorovaikutuksessa ihmisten puheenaiheita, hetkisen luulen, että aika moni ihminen tuntuu syntyneen Kainuussa. Ja kuin salamaniskusta, huomaan, että en ole enää osa tuota samaa pessimististä tarinaa.

Onneksi en ole enää osa pessimististä tarinaa

Kiitän ja kumarran ihmisten suuntaan, jotka ovat toimineet valonkantajina ja sielunmajakkana. Ihmisten, jotka ovat altistaneet minut optimismille. Sille en voi mitään, että osassa persoonallisuuttani on taipumus pessimistisyyteen. Erityisesti silloin, kun olen stressaantunut, taipumukseni pyrkii pintaan.

Onnekseni, olen osittain tiedostamatta ja osittain tietoisesti kehittänyt optimistisen elämänasenteen. Noin 90% ajasta kykenenkin mielestäni jo katselemaan maailmaa optimististen linssien läpi ja pessimistisyyttä osaan hyödyntää voimavarana, en rasitteena.

Pessimisti : Voit oppia hyödyntämään pessimismiäsi

Kuten mikään asia, ei myöskään pessimismi ole läpeensä paha asia. Sen voi nimittäin vivuttaa voimavaraksi. Tai sitten kokea rasitteeksi.

On olemassa erilaista pessimismiä. Saatat olla voimavarapohjainen tai rasitepohjainen pessimisti.

Mikä sitten erottaa voimavarapohjaisen ja rasitepohjaisen pessimistisyyden? Rasitepohjainen pessimistisyys passivoi ja vie ihmistä poispäin itselle tärkeistä asioista. Rasitepessimistinen ihminen pysyy, kuin muurattuna, samoilla jalansijoilla tai vaihtoehtoisesti kulkee itään, vaikka onnellinen elämä odottaisi lännessä (ilmansuunta esimerkki on metafora, ei kirjoittajan kannanotto. Mihinkään.).

Voimavarapessimistinen ihminen tunnistaa, milloin on hyödyllistä olla pessimisti, ilman, että menettää suuntansa kohti arvokkaita asioita.

Rasitepohjaiseen pessimistisyyteen kuuluu jatkuva kitinä ja valitus aiheesta kuin aiheesta. Samoin asioiden lykkääminen. Sitku, mutku, eiku, ja monia muita mielessä olevia psykologisia joustamattomia esteitä yhdistyy pessimistiseen mielensisäiseen ohjelmaan.

Kateus voi olla myös osa pessimistin arkea. Kateuteen sisältyy niukkuuden tunne jostakin, jota muilla on enemmän kuin itsellä. Kateutta ohjaa defensiivinen reaktio väheksyä kateuden aiheuttamaa aihetta, jotta oma minäkuva säilyy ehyenä.

Siispä jos olet pessimisti, voit pohtia, että mitenkä voin kääntää tämän ajattelutavan voitoksi?

Voittaja on ihmisen mieli!

Mikään ei ole niin joustava kuin ihmisen mieli! Kaiken aikaa minulla ja sinulla on mahdollisuus valita, suuntaanko katseeni kohti valoa vai varjoja. Toisinaan suoraan vastavaloon katsominen liian läheltä ei ole hyväksi. Ei myöskään ehdoton periaate: ”parempi katsoa ainoastaan varjoihin, ettei vaan silmät sokaistuisi”.

Onnellinen on Hän, joka osaa itse olla oma valonlähteensä. Ihminen, joka ei ole ripustautunut perittyihin ja automaattisiin energiaa kuluttaviin, oikosulkuun johtaviin ajatus, -ja tunnemalleihin.

Elämä on parasta just nyt! Pidetään oma valo kirkkaana ja kannustetaan ympäröiviä ihmisiä.

T: Kiitollinen juuristaan.

p.s. ehkäpä joku päivä minulla on mahdollisuus vielä ostaa mökkitontti Kainuusta.

Kirjoittaja Lasse Seppänen on Personal Trainer ja NLP-kouluttaja. NLP:n avulla on mahdollista tehdä nopeitakin pysyviä muutoksia omissa ajattelutavoissaan. Täältä voit katsoa videon Lassen NLP-kokemuksista.Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!