Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Rohkeutta

Meillä on tässä työyhteisössä tapana puhua asioista aika suoraan. Ja hyvä niin. Olen siitä oikeastaan todella kiitollinen. Kiitollinen myös siitä, että usein on niin kiire, ettei jää aikaa kiertoilmauksille. Kerroin Reetalle alkuviikosta, että tarvitsen rohkeutta. Reetta kysyi todella hyvän kysymyksen. Nainen on velho löytämään ne oikeat kohdat ja kysymykset.

”Mihin sinä sitä rohkeutta oikein tarvitset?”

Niin. Mihin ihmeeseen minä sitä oikein tarvitsen?
Ja heitän sinulle kysymyksen, mihin sinä voisit tarvita lisää rohkeutta lisää sinun elämässäsi?

Jouduin toukokuun lopulla isoon leikkaukseen yllättäen ja elämä oli hiuskarvan varassa. Sen myötä petipotilaana viikkojen olo ja oma rajallisuus pisti miettimään elämääni isosti uudelleen. Helpottavaa oli todeta, etten oikeastaan kadu mitään, mutta muutaman asian tiesin, että haluaisin tehdä jatkossa toisin. Ja olen nyt yrittänyt tehdä toisin. Tai tehnytkin toisin. Olen polulla tekemään toisin. Teen toisin. Kaikki ei muuttunutkaan yhdessä yössä ja en valaistunut salaman iskusta.

Mutta rohkeutta pyysin toteuttaa juuri niitä asioita, joita mietin sairaalan pedissä, että tekisin toisin. Siellä tiedostin asiat voimakkaasti ja tiesin, että haluan muutosta. Ei vain pitäisi tehdä asioita toisin, vaan todella toteuttaa niitä toisin kuin ennen. Kuinka monella meistä on niitä asioita joita pitäisi tehdä. Uskoisin, että aika monella. Tiedostaminen on ensimmäinen vaihe muutokseen. Todellinen muutos tulee kuitenkin vasta valintojen ja tekojen kautta. Jos haluan muutosta, en voi toimia niin kuin olen toiminut tähän asti.

Onko sinun elämässäsi asioita, joita haluaisit tehdä toisin?
Mihin asioihin sinä kaipaisit lisää rohkeutta (kyllä kysyn sen uudelleen)?
Millainen olisi kenties sinun rohkeuslistasi?

Omani näyttää suunnilleen tältä:

  1. Rohkeutta antaa vähemmän painoarvoa muiden mielipiteille. Luottaa rohkeasti omaan intuitiooni ja tehdä enemmän valintoja sen mukaisesti.
  2. Rohkeutta luopua itseni rajoittamisesta. Voinko todella tehdä tämän? Onko minusta tähän? Mitä jos epäonnistun? Voinko tähdätä näin suureen tavoitteeseen?  Onko minulla riittävästi tietoa tai taitoa johonkin uuteen? No tekemällä oppii.

Ja kolmonen on ollut todellinen suosikkini vuosien varrella…

  1. Rohkeutta lopettaa murehtiminen. Kaikki järjestyy aina.

Hahmoterapeutti Katri Suvanto kävi meillä pitämässä illan ”Kuka olen, kun olen oma itseni” 21.9.2016. Ja jotakin loksahti kohdilleen. Kiitos Katri. Mitä lähempänä olen omaa ydintäni, keskellä itseäni, sitä kuka minä todella olen, niin sitä helpompi minun on myös olla rohkea. Antaa vähemmän painoarvoa elämässäni muiden mielipiteille, sisäiselle kriitikolleni ja Miss Murehtijalle. Etsin rohkeutta jostain ulkopuolelta ja tajusin, että se kaikki on minussa itsessäni. Ehkä sitä vielä saa hieman kaivaa pelkojen alta, mutta sieltä se löytyy. Ja se löytyy ihan meistä jokaisesta.

Toinen asia, joka Katrin puheesta kolahti, olivat vastakohdat. Ollakseen vahva, on oltava heikko. Ollakseen rohkea on välillä oltava pelokas jne. Tai näin itse asiaa suoraviivaistin. Hyvä kuitenkin tässä kohtaa muistaa, että kyseessä oli 2,5h kestävä hahmoterapian ilta, maistiainen kaikkeen. Nämä olivat ne asiat, jotka resonoivat minuun ja loksahtivat yhteen sen kanssa mitä olen oppinut NLP:stä ja muutoinkin matkani varrella. Rakastan ahmia self help opuksia, erilaisia podcasteja ja Youtube videoita.

Vinkkinä, että auttomatkat esim. töihin ovat mitä loistavimpia hetkiä kuunnella kaikkea itseä kehittäväämateriaalia :). 

Mutta jonkinlainen armollisuus itseä kohtaan sieltä nousi, kahden viisaan naisen, Reetan ja Katrin avulla. On ihan ok, olla heikko ja on ihan ok olla välillä pelokas. Mielenkiintoista, että olimme jälleen niiden samojen teemojen äärellä, jotka nousevat hyvin usein NLP illoissa ja kohtaamisissa. Olet täydellinen sellaisena kuin olet. Kyllä juuri sinä. Kun lopulta meistä kukaan ei ole koskaan valmis. Onneksi näin. Aina on mahdollisuus kasvaa ja kehittyä.

Tällä viikolla oppimani jälkeen olen varma, että elämä on sitä antoisampaa ja rohkeampaa, mitä lähempänä olen sitä kuka todella olen ja elän rehellisesti sitä elämää, jota minä haluan elää. Aikamoista millaisen prosessin yksi lause voi käynnistä ja miten elämä tuo polulle niitä oikeita asioita ja vastauksia. Kysykää rohkeasti:)

Rohkeutta ja rakkautta päivääsi! – Marja

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!