Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Tavoitteet, joissa kuollut onnistuu elävää ihmistä paremmin

Jos olet asettanut tavoitteita, kuitenkaan niissä onnistumatta, voi olla, että olet narahtanut kuolleen miehen (tai naisen) ansaan. Itsekin olen näihin langennut, joten päätin kirjoittaa niistä muutaman sanan.

Kun tavoitteita asetetaan elävälle, inhimilliselle, ailahtelevalle ihmiselle, olisi tavoitteiden hyvä olla konkreettisia. Elävä ihminen on tunteva ja kokeva yksilö ja sen takia tarvitsemme vastapainoksi konkreettisia, objektiivisia tavoitteita, sillä ne pitävät varmimmin tavoitekompassin neulansilmän kohti päämäärää.

Loputtomaan kontrolliin ja ehdottomuuteen liittyvissä tavoitteissa piilee aina tavoiteansa. Tämä syystä, että se mitä kontrolloit, siihen sinulla syntyy helposti riippuvuussuhde. Jatkuva ajatusten suuntaaminen asioihin, joita ei saa tehdä tai mitä pitäisi tapahtua, alkaa ahdistamaan ja stressaamaan ja lopulta polttaa kynttilän molemmista päistä loppuun. 

Mikäli sinulla on jokin listassa oleva tavoite, voit kohdata jatkossa ylitsepääsemättömiä haasteita:

  • Hyvä olo
  • Onnellisuuden lisääminen
  • Haluaisin olla itsevarmempi
  • Lopetan herkuttelun kokonaan
  • En enää laiskottele

Miksi yllä olevien tavoitteiden kanssa syntyy lähes voittamattomia haasteita? Kolme ensimmäistä tavoitetta: ”hyvä olo”, ”onnellisuuden lisääminen” sekä” itsevarmuus” perustuvat hyvin pitkälle tunnetilaan. Tunteisiin perustuvissa tavoitteissa on se ongelma, ettei niitä pysty mittaamaan tai kontrolloimaan. Tuntee vaihtelevat koko ajan ja mahdollisuutesi on ainoastaan tarkkailla tunteita, ei kontrolloida.  

Lisäksi tunteisiin liittyvissä tavoitteissa ongelma on se, että niiden toteutumiselle löytyy jatkuvasti erilaisia epäedullisia ”pikaratkaisuja”. Moni päättää hakea hyvää oloa liikunnasta, mutta sortuu toistuvasti hakemaan sitä suklaapatukasta. Mitä kuormittuneempi olet, sitä huonommilla valinnoilla pyrit täyttämään tunnetavoitteen.

Kaksi seuraavaa tavoitetta: ”lopetan herkuttelen kokonaan” sekä ”en enää laiskottele” onnistuu kuolleelta ihmiseltä paljon varmemmin kuin elävältä. Elävälle ihmiselle ehdottomat tavoitteet johtavat kontrolloivaan käyttäytymiseen. Sen sijaan, että laatisit ehdottomia tavoitteita voit kysyä itseltäsi: ”mitä teen herkuttelun sijaan?” tai ”mitä teen sen sijaan, että laiskottelen?”. Näiden kysymysten kautta löydät ratkaisuja ongelmakäyttäytymisen sijaan.

Tunteista vipuvoimaa tavoitteille

Tavoitteiden laatimisessa tulisi pääasiassa välttää tunnepitoisia sekä ehdottomia tavoitteita. Tunteet ovat kuitenkin ajatusten ohella käyttäytymisen moottori, joten tunteet kannattaa valjastaa konkreettisten tavoitteiden palvelukseen. Kun löydät tavat kokea myönteisiä tunteita ja ne liittyvät konkreettisiin tavoitteisiin, kuten: ”toukokuussa juoksen kymmenen kilometriä aikaan 60 minuuttia”, niin nautit takuuvarmasti matkasta kohti tavoitteita sekä itselle tärkeitä asioita.

Tavoiteterveisin treenarisi,

Lasse

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!