Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Miten tiedän mikä on minulle se oikea koulutus?

Sain pari viikkoa sitten puhelun, josta lähti idea tähän blogi-tekstiin. Soittaja langan toisessa päässä kysyi:
“Miten tiedän mikä on minulle se oikea koulutus. Tai se oikea NLP-koulutus? Onko se teidän koulutus vai kenen se on?”
Kerroin soittajalle rehellisesti, että vain hän osaisi tehdä  sen oikean valinnan, mutta minä voisin kertoa miten me toimimme ja mitä voi olla hyvä ottaa huomioon valintaa tehdessä.

Ei ole oikeaa ja väärää, on vain erilaisuutta

Mikä toimii minulle? On tilanteita, joissa on hyvä hypätä myös oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja antaa uusille ajatuksille ja tavoille mahdollisuus. Sinä tiedät kuitenkin itse parhaiten mikä sinua vetää puoleesi ja millaiseen koulutukseen olet valmis sitoutumaan. Taloudellisiakaan asioita ei kannata vähätellä. Millaiseen koulutukseen haluat sijoittaa rahasi?

Meillä kaikilla on oma luontainen tapa oppia

Oletko huomannut tai oppinut ajan saatossa mikä on sinulle luontainen tapa? Ehkä opit lukemalla, kuuntelemalla, tekemällä, näkemällä…? Jollakin edellisten yhdistelmällä?

Levottomana ja mielellään liikkeellä olevana ihmisenä en valitse koulutusta, joka koostuu kalvosulkeisista. Taas hyvin analyyttiselle ja pohdiskelevalle luonteelle tälläinen tapa usein sopii. Minä etsin kokemuksellisia koulutuksia. Sellaisia, joissa päässee itse myös tekemään ja kokeilemaan. Myös sellaisia missä voi ottaa koko kehon mukaan. Viimeisimpänä innostuin metsämeditaation koulutuksesta.  Ymmärrän, että monelle muulle se voisi olla kauhistus, mutta toimii minulle, koska kaikki aistit ovat mukana ja touhu on hyvin kehollista.

Luontaisen oppistavan lisäksi on hyvä miettiä seuraavia kysymyksiä:
Mitä minä haluan elämääni nyt?
Onko jokin taito tai tieto, joka veisi minua elämässäni, urallani, parisuhteessani, vanhempana jne. eteenpäin?

Kouluttajan valinta

Soitin kerran kouluttajalle koulutuksesta, josta olin kiinnostunut. En ymmärtänyt kouluttajan puheesta oikeastaan juurikaan mitään. Päädyin siihen lopputulokseen, että kouluttaja oli väärä minulle. En lähtenyt tässä kohtaa kyseenalaistamaan omaa älykkyyttäni, totesin vain, ettemme olisi koulutusmaailman match. Kyse ei ollut siitä, ettei kouluttaja olisi ollut pätevöitynyt. Me emme vain puhuneet samaa kieltä. Tärkeää on valita kouluttaja, jonka opissa voit oppia.

Kouluttajia on hyvin monen tasoisia. Huippukouluttajilta löytyy aina nippu ihmisiä, jotka suosittelisivat heitä samalla sekunnilla, kun kysyt asiaa. Ihmisiä, jotka koko sydämestään kehuvat kouluttajaa.

Hyvät kouluttajat kehittyvät jatkuvasti. He pitävät yllä ammattitaitoaan. Kouluttautuvat itse ja välittävät tätä tietoa myös eteenpäin. Tämä periaate on tärkeä True Heatsissa. Tästä syystä kouluttajamme ovat käyneet oman kouluttajakoulutuspolkumme.

Verkkokurssi vai koulutus?

Meiltä kysytään usein mitä mieltä olemme verkkokursseista. Ne ovat oiva tapa tutustua NLP:n. Niille on oma tilauksensa ja paikkansa. Oman kokemuksemme mukaan todellinen vaikuttavuus saavutetaan ryhmässä, kun tiedot ja taidot harjoitellaan luihin ja ytimiin asti. Kun olet vuorovaikutuksessa myös muiden ihmisten kanssa ja syntyy field. Verkkokurssit tarjoavat hyvää tiedollista näkökulmaa ja toisille se toimii sellaisenaan. Hyvin moni meistä kuitenkin tarvitsee mm. harjoitusta, muiden läsnäoloa, kannattelua, tukea, ajatusten vaihtoa ja uusia näkökulmia tiedon lisäksi.

7 vai 16 päivää?

Suomessa on pääsääntöisesti tarjolla kahta erilaista NLP Practitioner koulutusta. Nämä kaksi koulutusta käsittävät useimmiten molemmat samat sisällöt. Seitsemän päivän koulutukset järjestetään usein yhden viikon aikana, kun taas 16 päivää on puoleen vuoteen sijoittuva pidempi prosessi. Jälleen kerran, sinä tiedä mikä sopii sinulle. Ei ole oikeaa tai väärää. Ei vastakkainasettelua.

Oman kokemuksemme mukaan pitkässä koulutuksessa jää tilaa enemmän myös prosessille. Kenties pystyt vastaanottamaan enemmän asioita. Sillä lopulta opitulla tiedollisella tiedolla ei ole niinkään suuri merkitys, vaan sillä miten paljon pystyt näitä tietoja ja taitoja hyödyntämään omassa elämässäsi. Olemme huomanneet, että on hyödyllistä kun koulutusviikonloppujen väliin jää aikaa elää rauhassa myös sitä omaa arkea.

Kaikki tässä kirjoituksessa mainitut asiat ovat elämässä eteen tulleita ja kokemuksellisia. Ne ovat asioita, joille jätämme tilaa jokaisen kokea ne omalla, täydellisellä tavallaan. Sanon vielä kerran, ettei ole oikeaa eikä väärää. Taisi olla jo kolmas kerta.

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!