Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Tuntemattomat tunteet

Hämmentävää kyllä, edes tunnetutkijat eivät ole samaa mieltä tunteidemme merkityksistä tai edes siitä, mitkä ovat perustunteitamme. Ei siis ihme, että myös me ”tavikset” olemme usein hämmentyneitä tunteidemme kanssa. Tämä hämmennys voi tulla näkyväksi työpaikoilla, perheissä, parisuhteessa tai vaikkapa kauppareissulla tuntemattoman ihmisen kanssa kohdatessa. Mitä ihmettä tuo tarkoittaa? Miksi hän sanoo ja käyttäytyy noin? Miksi minusta tuntuu tältä tuon toisen ihmisen ja tämän tilanteen kanssa? Mikä tämä tunne on? Mitä tässä tilanteessa pitäisi tuntea? Onko minun tunteeni oikea ja sopiva?

Ajattelemme, että meillä on hyviä ja huonoja tunteita, toivottuja ja epätoivottuja. Iloa ja innostusta on hyvä näyttää. Kohtuullisissa määrin ne tuottavat energiaa, joka synnyttää uusia ideoita ja innovaatioita, liiallisina ne sotkevat ja häiritsevät. Kateus on vaikea ja ikävä tunne, se vie kalatkin vedestä, työpaikoilla se aiheuttaa ristiriitoja. Suru voi olla kaunista ja herkkää tai raastavaa tuskaa. Entäs häpeä, viha tai syyllisyys? Voiko niitä ylipäätään tunnustaa tuntevansa?

Tunteilla on meille viesti, se voi olla kutsu rauhoittumiseen ja lepoon tai se voi olla pyyntö pysähtyä hetkeksi tuumaamaan. Tunteet voivat yllyttää toimintaan, täyttää eteenpäin vievällä energialla, herättää hormonimme toimimaan, lataamaan akkuja ja tuottamaan voimia haasteiden edessä. Voimme lukea tunteitamme myös väärin, osaamme liioitella ja vääristää niiden viestiä. Valikoimme asiat, jotka huomaamme. Asiat, jotka synnyttävät negatiivisia tunteita, tarttuvat kuin kärpäset liimapaperiin ja positiiviset tunteet liukuvat ikään kuin teflonpinnalla, koskettamatta.

Mä vaan olen tällainen!

Näinhän me toisinaan ajattelemme ja nostamme kädet ylös. Haluan haastaa tämän näkemyksen, olemmeko tosiaan yhtä kuin tunteemme, tunteiden vietävissä tai hallinnassa? On niin helppoa tyytyä tähän, kun minusta vaan tuntuu siltä, tai kun se toinen on tuollainen niin minun on pakko… Kotona, työpaikalla, virastoissa asioidessa, yhteiskunnassa ja ihan joka paikassa on olemassa se joku tai jokin, joka aiheuttaa näitä ikäviä tunteita, joiden vuoksi on ihan pakko sanoa ja toimia näin. Vahvuus ei löydy tunteettomuudesta ja niiden tukahduttamisesta, vaikka näin voi päällepäin näyttää. Se ei löydy myöskään yllämainitusta, ”olen niin vahvasti kaikissa tunteissani elävä, etten voi sille mitään” tyylistä. Todellinen vahvuus ja vapaus löytyy itsen kohtaamisesta. Siitä, että tunnistaa mitä tuntee, hyväksyy ne ja tiedostaa, miten ne vaikuttavat. Sitä kautta voi kohdata myös toisen ihmisen tunteet, myrskyävätkin, uteliaana, mitähän tuon tunteen alla on, mistä kerrot minulle nyt? Tätä kutsutaan tunnetaidoksi, se on vastuun ottamista itsestä ja omista tunteistaan. Se on kykyä pysähtyä tunnistamaan, tuntemaan ja toimimaan reagoinnin sijaan.

Tunnetaito on tämän päivän ja tulevaisuuden metataito, jota tarvitsemme niin työelämässä kuin muussa arjessa. Nokian menestyksen romahdusta tutkittaessa päädyttiin siihen johtopäätökseen, että Nokia romahti pelkoon. Googlen menestymisen yksi edellytys taasen on psykologinen turvallisuus. Moni yritys kituu sisäisen pelon, kateuden ja epäluulon keskellä. Se voi näkyä avoimena tai piilopiikittelynä, puhumattomuutena, tiedon jakamisesta kieltäytymisenä tai jurotuksena. Tämä tarttuu yhteistyökumppaneihin ja asiakkaisiin ja se taas näkyy suoraan tuloksessa. Yrityksissä, joissa viisaat johtajat ja esimiehet tietävät tämän, johdetaan myös ilmapiiriä ja tunteita. Turvallisessa ja riittävän avoimessa ilmapiirissä tunteita voi ja saa osoittaa. Saa innostua ja iloita onnistumisesta tai kertoa pelkäämättä erehtymisestä tai epävarmuudesta. Saa käyttää intuitiota avoimesti, mielikuvitella ja olla leikkisäkin. Luovuus ja tuoreus voivat kukoistaa paikassa, jossa luottamus pelaa ja jossa myös vaikeista asioista voi puhua ja kysyä hankaliakin kysymyksiä.

Aloita pysähtymällä

Tunne mitä tunnet, pysähdy tunnistamaan kehosi tuntemukset ja tunteet. Hengittele hetki rauhassa, ikään kuin luo tilaa mieleesi. Tilaa, jossa voit rauhassa olla ja tuntea. Ikäväkin tunne on tullut sinulle syystä, sillä voi olla tärkeä viesti sinulle, jota kuulet vain kuuntelemalla, rauhassa läsnäollen.

”The way we do anything, is the way we do everything.” Buddhalainen sanonta.

Blogin kirjoittaja, Tuuli Paltemaa on NLP Trainer, NLP Coach, yritysvalmentaja, traumataideterapeutti sekä työnohjaaja. Tuuli kouluttaa True Heartsilla NLP Practitioner ja NLP Master Practitioner koulutuskokonaisuuksia. Seuraavat tuulin koulutukset alkavat syyskuussa ja maksuttomia tutustumisiltoja järjestetään touko-, kesä- ja elokuussa. Tutustu koulutuksiin ja tutustumisiltoihin tästä linkistä.

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!