Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Uuden sukupolven valmentaja

Olen saanut kunnian olla personal trainingin aitiopaikalla vuodesta 2002 lähtien. Tuolloin valmistuin personal traineriksi ja ryhdyin harjoittamaan personal trainerin ammattia. Itse valmentamisen lisäksi olen päässyt rakentamaan suomen menestyneintä Personal trainer –koulutusohjelmaa ja koulutustapahtumiini on osallistunut useita tuhansia liikunta –ja hyvinvointi-alasta kiinnostuneita alanvaihtajia ja ammattilaisia.

Personal trainingin vaikuttavuuden olen kokenut sekä omissa valmennuksissa, että myös personal trainer –koulutukseen sisältyvissä harjoitusasiakkuuksissa, joiden lopputulokset ovat lähes aina huikeaa seurattavaa. Asiakkaat ovat 2-3 kuukauden aikana parantaneet kuntomuuttujiaan kymmenistä aina satoihin prosentteihin ja kiloja on karissut useimmiten kymmeniä, kun koulutusryhmän kaikki asiakkaat otetaan lukuun mukaan.

Personal trainerin asiakkaaksi hakeutuu lähes aina henkilöt, jotka ovat lähtökohtaisesti kiinnostuneita muuttamaan tottumuksiaan ja valtaosa on jo aktiivisia liikkujia. He siis kuuluvat siihen 20 % väestöstä, jotka ovat jo valmiiksi liikunnanohjauksen piirissä tai ainakin alttiita liikunnallisille vaikutteille.

Toiset 20 % ihmisistä on ns. out of the box, eli siis ulkona liikunnanohjauksen piiristä. Erilaiset vammat, sairaudet tai sosioekonominen asema on sellainen, ettei heillä ole mahdollisuutta personal training –tyyppiseen valmennukseen.

60 % ihmisistä on sohvatiikereitä, jotka odottavat vielä sohvan perukoilla päivää, jolloin aivan kuin ihmeen kaupalla he ovat hoikempia, lihaksikkaampia ja itsemotivoituneempia.

Jakauma on siis 20/60/20.

Kun nostamme esille sen tosiasian, kuinka paljon liikunta –ja ravitsemustiedon määrä on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana ja toisaalta vaakakuppiin toiseen päähän asetamme muutoksen, mikä näkyy ihmisten motivoitumisessa parantaa omia liikunta –ja terveystottumuksia, joudumme ikävä kyllä toteamaan, että lisääntyneen tiedon määrä EI lisää ihmisten aktiivisuutta siinä suhteessa kuin toivoisimme.

Puolet suomen kansalaisista on ylipainoisia ja armeijan kutsuntoihin osallistuvat ovat tällä hetkellä valtaosin siinä kunnossa, että 40 –vuotiaana he voivat alkaa etsimään itselleen laitospaikkaa. Tulevaisuus tämän hetken faktojen perusteella on hälyttävä, jopa pelottava!

Houston, we have a broblem!

Se probleema on se, että liikunnanohjaajien sekä valmentajien koulutusohjelmista puuttuu ihmisen käyttäytymistä ohjaavat opinnot (tai ainakin ne on vedetty minimiin ja vain pakolliset / standardin mukaiset osiot vedetään läpi). Tämän hetkinen ja esihistoriallinen valmentajakoulutus perustuu siihen lähtöoletukseen, että opetellaan keinot ja temput, joilla saadaan asiakas kuntoon, kunhan hän vain sattuu omaehtoisesti tai puoliksi pakottamalla saapumaan valmennuspaikalle.

Personal trainerin kanssa saavuttamat tuloksetkin jäävät pääosin lyhytaikaiseksi. Viimeistään siinä vaiheessa kun viimeinen valmennusmaksu on maksettu ja asiakas jää omilleen, alkaa asiakkaan ote lipsumaan. Juuri kun hän on päässyt tulosten makuun.

”Jos tiedämme miten happi sitoutuu vereen, niin olisiko kiinnostavaa tietää, miten tavoitteenmukaiset tavat sitoutuvat arkeen?”

Pitäisiköhän meillä tehdä jotain, että saisimme 60 %:n ryhmästä edes puolet täydentämään nykyistä jo aktiivista 20%:n joukkoa?

Pitäisi. Tai pitää!

Uuden sukupolven valmentaja tunnistaa aiempaa paremmin ihmisen käyttäytymistä ohjaavia tekijöitä. Hän ymmärtää oman roolinsa asiakkaan muutoksen eri vaiheissa ja taitaa voimavarojen lisäämisen taidot. Sen lisäksi hänellä on työkaluja ja välineitä kehittää myös itseään.

Ja kun edellä mainittuihin taitoihin lisätään jo olemassa olevat timanttiset liikunnanohjaus taidot, niin maailma on valmis muuttumaan. Asiakas kerrallaan. Tällöin aiemmin mainitsemat prosentit alkavat kääntymään kaikkien meidän eduksi.

Lasse 

Lasse Seppänen on Senior True Coach.

Lasse toimii kouluttajana NLPersonal trainer -koulutusohjelmissa sekä valmentajana True Hearts -organisaatiossa.

NLPersonal trainer -koulutusohjelman paikkakunnat ja päivämäärät löydät alla.

Tampere:

https://www.truehearts.fi/koulutukset/nlpersonal-trainer-1-nlpt-1-15-16-4-2016-tampere

Helsinki:

https://www.truehearts.fi/koulutukset/nlpersonal-trainer-i-nlpt-i-1-2-3-helsinki

Oulu:

https://www.truehearts.fi/koulutukset/nlpersonal-trainer-i-nlpti-2-pv-oulu

Jyväskylä:

https://www.truehearts.fi/koulutukset/nlpersonal-trainer-i-nlpt-i-5-6-4-2016-jyvaskyla

Lasse Seppänen

Lasse Seppänen

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!