Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

Mitä sinulle kuuluu?

Lyhyt ja yksiselitteinen kysymys oli osoitettu minulle luokkakokouksessa. “Kiitos kysymästä. Olen nykyisin erityisluokanopettaja ja aiemmin lastentarhanopettajana 10 vuotta…” Vastapäätä seisova mies katsoi suoraan silmiin, keskeytti ja kysyi: “Mitä sinulle kuuluu?” Hämmentyneenä aloitin uuden vastauksen: “ Minulla on kolme lasta… Lapset harrastavat… ” Mies keskeytti ja katsoi entistä tiukemmin silmiin. “Olen kiinnostunut kuulemaan ihan oikeasti sen, mitä SINULLE kuuluu nyt parinkymmenen vuoden jälkeen!” En tiennyt mitä vastata. Mitä ihmettä mies halusi kuulla?

Mikä minua määrittelee?

Kysymyksestä on jo vuosia, ja olen äärettömän kiitollinen kyseiselle miehelle hänen periksiantamattomuudestaan. Keskustelun aiheuttama hämmennys jatkui kunnes heräsin huomaamaan, että vastatessani kerroin työstä, en minusta. Kerroin lapsista, en minusta. Tai kerroin näiden kaikkien kautta vain pinnallisesti minusta.  Työ, perhe, opiskelut, puolison ja lasten harrastukset olivat alkaneet määritellä minua. Ne ovat merkityksellisiä asioita. Ja kuitenkin se aika, joka ruuhkavuosien tuoksinassa oli tullut käytettyä pysähtymiseen ja itsensä kohtaamiseen, oli hyvin vähissä. Tunnollisena olin hoitanut kaikki velvollisuuteni kuuliaisesti. Suorittanut elämää. Olinko samalla kadottanut yhteyden itseeni?  Kuka olen ja mikä on minulle tärkeää elämässä? Oman elämän tarkastelu uudesta näkökulmasta toi siihen syvyyttä ja merkittävyyttä. Elämäni koostuu pitkälti samoista asioista. Yhteys itselle merkityksellisiin asioihin ja omaan itseeni on syvempi. Omat rajat on helpompi löytää ja pitää.

Seuraavassa harjoitus, joka voi viedä sinut itsesi äärelle. Valitse paikka, jossa voit tehdä harjoituksen juuri sinulle sopivaan tahtiin, keskeytyksettä. Utelias, rento ja lempeä asenne tukevat harjoituksen etenemistä. Nyt ei tarvitse suorittaa, kokeillaan vaan… Harjoituksessa ei ole oikeita ja vääriä valintoja- kaikki on ok. Tee harjoitus sinulle sopivalla tavalla.

Mitä minulle kuuluu? – harjoitus

1. Käy läpi arkeasi- mihin käytät aikaasi, mitä tapoja ja tottumuksia sinulla on, mikä on sinusta tärkeää. Mitkä asiat määrittelevät jollakin tavalla sinua suhteessa ympäristöön. Voit huomioida myös läheisten ihmisten elämään kuuluvia asioita, jos ne vaikuttavat elämääsi selkeästi.

Kirjoita mieleesi tulevat asiat ja ihmiset lapuille. Valitse niistä 6-10 kpl, jotka juuri nyt puhuttelevat sinua. Voit tehdä harjoituksen myöhemmin uudelleen niillä lapuilla, joita et nyt valitse.

Tässä vinkkejä, jotka voivat auttaa valitsemaan sinulle tärkeitä asioita:

 • Ulkoisesti nähtävät asiat, jotka kertovat sinusta tai antavat vaikutelman siitä, kuka olet:
  • asumismuoto / asuinalue / kaupunki
  • esim. auto-, vaate-, hius-, sisustus-, kosmetiikka-, ruoka-, elektroniikka – tuotemerkit ja tyylit
  • työ-/ opiskelupaikka
 • Toiminta ja toistuvat tavat: esim.
  • viinilasi/saunaolut, tupakointi, juhliminen, meikkaaminen, kynsien lakkaaminen, auton pesu ja kiillottaminen, vaatteiden silittäminen, usein toistuva siivoaminen, pelaaminen
  • yhteinen ruokailu tietyssä seurassa, vierailukäynnit
  • harrastukset, matkailu, kotona oleminen
  • rahan käyttö
 • Roolit (kuka tai mikä olet?): ammatti / työntekijä / esimies / yrittäjä / työtön / puoliso / vanhempi / lapsi / ystävä / naapuri / auttaja / suorittaja / jälkien korjaaja / muistuttaja jne.
 • Ihmiset tai ryhmät  (perhe, kumppani, lapset, suku, ystävät, työkaverit, harrastusryhmä jne.)

2. Asetu seisomaan lattialle ja kuvittele ympärillesi iso ympyrä, joka on rakentunut kehämäisesti kuin puun vuosirenkaat.

3. Sijoita valitsemasi asiat vuosirenkaille. Tärkeimmiltä tuntuvat sijoittuvat lähemmäs keskustaa ja vähemmän merkitykselliset kauemmas.

4. Kun laput ovat ympärilläsi, ota yksi lappu kerrallaan käteesi. Aloita ulkokehän lapuista: lue  ja tarkastele mikä lapussa olevassa asiassa on sinulle tärkeää? Miten se vaikuttaa elämääsi ja siihen mitä olet?

5. Kuvittele, että vapautat/irrotat tämän asian pois sinusta, ettei se määrittele sinua enää, eikä ole osa sinua. Tämä tehdään vain hetkeksi. Laita lappu pois, riittävän kauas pinoon. “Kuori” tällä tavalla kaikki ympärillesi sijoitetut asiat itsestäsi.

6. Kun olet käsitellyt valitsemasi asiat, pysähdy keskelle kuviteltua ympyrää. Kysy itseltäsi: Mitä MINULLE kuuluu? Kuka olen? Kuuntele, katso ja tunnustele oloasi. Anna itsellesi aikaa tähän.

7. Nosta  laput uudelleen yksi kerrallaan. Kuinka tärkeä tämä asia on sinulle nyt? Sijoita lappu uudelleen kuvitellulle kehälle. Voi olla, että jonkun asian merkitys on tullut voimakkaammaksi – tuo se lähemmäs keskustaa. Tai jonkun asian merkityksellisyys on vähentynyt- anna sillekin uusi paikka. Jos joku lapuista on menettänyt merkityksensä kokonaan, voit poistaa sen systeemistä.

8. Kun laput on sijoitettu uudelleen, pysähdy vielä kuuntelemaan, katselemaan ja kokemaan mitä sinulle kuuluu nyt.

Anna itsellesi lupa olla juuri sinä- ehjä ja kokonainen. Pysy yhteydessä itseesi, kaikkiin tunteisiisi ja sinulle tärkeisiin asioihin. Pidä itsestäsi huolta – rajat – näin pystyt kunnioittamaan myös toisten rajoja.  Arvosta itseäsi- ja pystyt arvostamaan toisia. Ja ennen kaikkea – rakasta itseäsi juuri sellaisena kuin olet – täydellisenä, ainutkertaisena ja merkityksellisenä!

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!