Blogi

Aito kasvu alkaa sydämestä

NLP harjoituksia – Oivalla elämäsi arvot ja elämäntehtävä

Arvot ja elämäntehtävä Coaching NLP

NLP harjoituksia – Oivalla elämäsi tärkeimmät arvot ja roolit sekä suunnittele missiosi, eli elämäntehtäväsi!

Tällä sivulla voit oppia tehokkaita NLP harjoituksia elämäsi tärkeimpien arvojen ja elämäntehtäväsi oivaltamiseen. 

Arvojen oivaltaminen helpottaa sinua tekemään tärkeitä päätöksiä elämässäsi. Tunnistamalla oman elämäsi arvot, sinun on myös helpompi elää arvojesi mukaista elämää! Arvojen oivaltaminen auttaa sinua myös löytämään oman missiosi eli elämäntehtäväsi.

Näiden NLP harjoituksien kolmannessa vaiheessa selvität elämäsi mission, teet siitä helposti muistettavan ja inspiroivan lausahduksen ja voimakkaan mentaalisen metaforan. Mentaalinen metafora viittaa elämäntehtävään liittyvään mentaaliseen mielikuvaan, tunteeseen ja ääneen. Näiden avulla vahvistat mission merkitystä omassa arjessasi.

NLP Harjoitukset ovat osa Robbie Steinhousen Mindful Business Leadership koulutusta

Esitetty NLP harjoitukset ovat suomennettuja versioita Robbie Steinhousen Mindful Business Leadership -kirjasta ja koulutuksessa tehdystä harjoituksesta. Robbie on kansainvälisesti tunnettu ja menestynyt huippuvalmentaja, yritysjohtaja ja NLP School Londonin perustaja. Järjestimme Robbien Mindful Business Leadership koulutuksen, jossa coachasimme toisiamme kyseisiä nlp harjoituksia käyttäen.

Robbien seuraavassa koulutuksessa menemme vielä syvemmälle oman elämäntarinan muutoksiin, elämäntehtävän ja arvojen kartoittamiseen (ja paljon, paljon muuta!). Tervetuloa mukaan Advanced Coach Training -koulutukseen, kun haluat oppia tekemään syviä ja pysyviä muutoksia elämässäsi!

Anna elämäntehtävän tulla oivalluksena mieleesi!

Voit saada oivalluksen missiostasi, missä tahansa harjoituksen vaiheessa, kun annat itsellesi mahdollisuuden uusien oivalluksien syntymiselle. 

Uskon, että oma missiosi (elämäntehtäväsi) on jo osa sinua. Sinä et keksi missiotasi, vaan se tulee oivalluksena mieleesi silloin, kun olet oikeassa mielentilassa. – Robbie Steinhouse

Harjoitus suositellaan tehtäväksi rauhallisessa paikassa siten, että sinulla on riittävästi aikaa harjoituksen tekemiseen. Voit myös tehdä harjoitukset erillisillä kerroilla. 

Keskity olemaan läsnä harjoitukselle ja tuntemaan aidosti kaikkea sitä, mitä tunnetkaan!

nlp harjoituksia - Arvot elämäntehtävä roolit

Nyt rentoudu ja oivalla arvosi sekä luo itsellesi voimakas missio. Nautinnollista pohdiskelua!

Arvoharjoitus: Selvitä elämäsi tärkeimmät arvot

Tässä tehtävässä selvität elämäsi tärkeimmät arvot ja kirjoitat jokaisesta niistä lyhyen selityksen.

 1. Kirjoita listalle elämäsi tärkeimpiä arvoja.
  Arvot antavat vastauksen kysymyksiin: “Mikä on elämässäni tärkeää?” tai “Mitä tunteita haluan kokea elämässäni kaikista eniten?” Listaa niitä tunteita, joita haluat elää todeksi. Kirjoittamasi asiat kertovat arvoistasi, sillä arvot ovat juuri niitä tunteita ja haluttuja lopputulemia, joita haluat elämässäsi kokea. Kirjoita listalle ainakin 10 itsellesi tärkeätä arvoa.
 2. Kirjoita lyhyt kuvaus siitä, mitä kukin arvo sinulle merkitsee.
  Arvojen kuvaamisen ja auki kirjoittamisen avulla pääset pohtimaan arvojen syvempää merkitystä omassa elämässäsi. Yksittäinen arvo, kuten ‘vapaus’ on vain sana, ellet anna sille syvempää merkitystä. Pohdi Mitä arvo minulle merkitsee? Miten arvo ilmenee elämäni eri osa-alueissa (työ, ihmissuhteet, harrastukset, yms.)? tai Miten haluaisin arvon näkyvän arjessani?
 3. Aseta arvosi tärkeysjärjestykseen.
  Kirjoita 10 arvoasi kymmenelle erillisille post-it-lapuille tai erillisille paperinpaloille ja aseta ne tärkeysjärjestykseen. Voit tarkistaa järjestyksen kysymällä itseltäsi: “Jos minun pitäisi poistaa yksi arvo joukosta, mikä se olisi?”. Jatka arvojen poistamista yksitellen, kunnes sinulla on vain yksi jäljellä. Voit vielä tarkistaa järjestyksen kysymällä itseltäsi: “Jos voisin palauttaa yhden arvon takaisin, mikä se olisi?” jatka palauttamalla 10 arvoa haluamassasi järjestyksessä takaisin. Yleensä järjestys ei ole sama kuin ajattelit sen olevan ensimmäiseksi. Varmista, että arvosi ovat siinä järjestyksessä mitä oikeasti tunnet niitä kohtaan, eikä niin, miten sinun pitäisi tuntea niitä kohtaan.
 4. Itsereflektoi elämääsi arvojen pohjalta.
  Kun olet asettanut arvosi tärkeysjärjestykseen, voit vielä haastaa arvosi ja pohtia niiden tärkeyttä elämässäsi. Elänkö elämääni arvojeni mukaisesti? Jos en elä, niin mitä se kertoo minusta tai arvoistani? Millaista arkea minun kannattaisi elää, jotta voin elää arvojeni mukaista elämää? 
nlp harjoituksia - arvot roolit elämäntehtävä

Mitä ovat sinun elämäsi roolit?

Rooliharjoitus: Selvitä elämäsi erilaiset roolit

Ihmisillä on useita rooleja elämässään. Tämän rooliharjoituksen tarkoituksena on tiedostaa ja havaita vaikutusmahdollisuuksia oman elämäsi rooleista. Harjoituksen myötä voit nähdä elämäsi roolit laajemmassa kontekstissa ja vähentää ei-haluttujen roolien merkitystä.

Tämä NLP -harjoitus voi olla yllättävän voimakas ja voi johtaa yllättävänkin suuriin muutoksiin elämässäsi. Robbie Steinhouse kertoo kirjassaan esimerkin eräästä koulutukseen osallistujasta, joka huomasi yhden roolin puuttuvan kokonaan hänen listaltaltaan. Hän oli ollut 20 vuotta avioliitossa, mutta siltikään hänen rooleissaan ei ollut enää mukana ‘puolison’ roolia. Hän ymmärsi, että he olivat olivat suhteessaan lopettaneet suhderoolien elämisen useita vuosia sitten. Tämä oivallus muutti hänen suhteensa paljon paremmaksi. Oivallus mahdollistaa muutoksen!

Harjoituksessa tunnistat elämäsi monenlaiset roolit. Yhteen kategoriaan todennäköisesti tulee useita erilaisia rooleja. Kirjoita ylös kaikki mieleesi juolahtavat roolit seuraavien kategorien mukaisesti:

 1. Työroolit, kuten myyjä, johtaja, valmentaja, konsultti, kirjanpitäjä, sihteeri, insinööri, taiteilija, neuvottelija, suunnittelija yms.
 2. Työn ulkopuoliset roolit, kuten äiti, isä, tytär, poika, sisarus, eno, täti, serkku, ystävä, naapuri, kollega, rakastaja, puoliso, avomies, vaimo, yhteisö, harrastus, yms.
 3. Roolit, joita haluaisit elää enemmän elämässäsi, mutta joiden suhteen sinun täytyy vielä odottaa sopivaa hetkeä, esimerkiksi vanhemmalla iällä tai sitten kun sinulla on nykyistä vähemmän muita velvollisuuksia. Ne voivat olla esimerkiksi: hyväntekijä, poliitikko, sijoittaja, tutkimusmatkailija, matkailija, kirjailija, taiteilija, muusikko, urheilija yms. Listaa kaikki roolit, joita tulevaisuudessa haluaisit elää todeksi.
 4. Roolit, jotka voisit harkita lopettavasi. Roolit ovat valintoja. Onko sinulla rooleja, jotka haluaisit lopettaa tai ainakin harkita niiden lopettamista myöhemmin?
 5. Menneisyyden roolit, jotka olet jo lopettanut. Tähän listaan tulee aikaisemmin lopetetut roolit, jotka voisivat olla hyödyllisiä nykyisessä elämässäsi ja haluaisit jatkaa niiden toteuttamista. Tällaisia rooleja voivat olla erilaiset vuorovaikutussuhteet omassa elämässäsi tai työelämässä.
 6. Neljä hyvinvointiin liittyvää roolia. Usein tehtävän aikaisemmissa vaiheissa ihmiset unohtavat listata rooleja, jotka liittyvät fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Nämä roolit voivat liittyä kuntoiluun, ruokavalioon, lepoon, uneen, sosiaalisiin suhteisiin, opiskeluun, henkiseen kasvuun, luontoon, ruokailuun, nautiskeluun, yms. Ajattele laajasti ja muista Gandhin sanat: “Ole se muutos, jonka haluat nähdä maailmassa!”

Lopuksi aseta roolit tärkeysjärjestykseen. Nyt voit tehdä päätöksiä ja asettaa itsellesi tavoitteita. Mitä rooleja haluat elämässäsi lisätä ja mitä vähentää?

Nyt kun sinulla on ymmärrys elämäsi tärkeimmistä arvoista ja rooleista, voit siirtyä oman missiosi eli elämäntehtäväsi suunnitteluun.

nlp harjoituksia - Arvot elämäntehtävä roolit NLP Coaching

Minne haluat mennä ja miksi?

Missioharjoitus: Suunnittele elämäsi missio eli elämäntehtävä

Saat valtavasti lisää innostusta ja energiaa, kun löydät oman missiosi, elämäntehtäväsi.

Tässä harjoituksessa yhdistät aikaisempien harjoituksien oivallukset omista arvoista ja rooleistasi luoden oman missiosi. Ensin luot mission sanallisesti, sen jälkeen yhdistät siihen tunteen ja voimakkaan visuaalisen mielikuvan.

Harjoitus on tehty siten, että saat tästä itsellesi eräänlaisen rituaalin, jonka avulla pääset tunnetilaan, joka on linjassa elämäntehtäväsi kanssa. Joillekin ihmisille sanat riittävät, mutta toiset tarvitsevat kehotuntemuksen elämäntehtävästään tai mielikuvan, hajun, maun tai äänen, joiden avulla he voivat muistaa missionsa merkityksen. Nämä ovat keinoja, joiden avulla muistat tehtäväsi arjen hulinoissa.

Esimerkiksi joku voi muistaa oman elämäntehtävänsä palauttaessaan mieleensä mielikuvan upeasta vesiputouksesta tai esiintymistilanteesta tuhansien ihmisten edessä. Mielikuva voi olla ihan mitä tahansa ja sen tarkoitus on tuoda mieleen merkitys ja tunne elämäntehtävästä.

Robbie Steinhouse on huomannut, että parhaimman vaikutuksen saat, kun miellät elämäntehtäväsi monella eri tavalla, kuten sanoilla, mielikuvalla, äänellä, tunteella ja ehkä myös hajuilla ja mauilla.

Robbien oma missiolausahdus on: “Loving freedom will change the world – open sesame.”  Tässä lausahduksessa yhdistyy Robbielle tärkeät arvot vapaus ja rakkaus sekä korkeampi tarkoitus muuttaa maailmaa. Lisäksi lausahduksen loppuosa tuo Robbielle mieleen Aladdinin tarinan, jossa tavallinen nuori poika löytää aarteita (henkilökohtainen tavoite, johon yhdistyy ajatus palkinnosta). Robbien missioon liittyy myös auditiivinen metafora, joka on Beatlesin kappale: “All you need is love”. Robbie käyttää musiikkikappaletta, koska hänen auditiivinen aisti on hyvin vahva. Tee sinä itsellesi parhaalla tavalla!

Missio ilmentää henkilökohtaista intohimoasi ja myös sen suurempaa merkitystä lähimmäisille/ ihmiskunnalle/ maailmalle/ yms.

Missiolausahduksesta kannattaa tehdä tarpeeksi lyhyt, jotta muistat sen helposti ja sitä on helppo käyttää arjessasi. 

 1. Palauta mieleen oivallukset omista arvoista ja rooleistasi. Pohdi sitten omaa elämääsi. Mitä haluat tehdä ja saavuttaa? Miten haluat toteuttaa omia arvojasi elämässä?
 2. Pohdi myös ns. korkeampaa tarkoitusta. Miten haluat edistää jotain itseäsi suurempaa tarkoitusta? Ketä haluat auttaa/ palvella? Millä tavalla?
 3. Kiinnitä huomiota mieleesi tuleviin mielikuviin. Sinulle saattaa tulla mieleen erilaisia mielikuvia tai symboleita. Ehkä näet itsesi tekemässä jotain missioosi liittyvää. Kun huomaat missioosi liittyvän mielikuvan, tee mielikuvasta suurempi, kirkkaampi ja värikkäämpi, niin saat todennäköisesti lisättyä mielikuvaan tunnetta. Voit tunnustella missioosi liittyvää tunnetta, millainen tunne se on? Entä huomaatko, missä kohti kehoasi tunnet tuota tunnetta? Entä kuuletko ääniä missioosi liittyen? Robbie Steinhouselle tärkeätä oli Beatlesin musiikkikappale. Voisiko sinullakin olla jokin kappale tai jokin muu missioosi ja arvoihin liittyvä ääni? Voit mieltää myös missioosi liittyviä hajuja ja makuja. Tee näistä mielikuvista mahdollisimman todentuntuisia ja voimakkaita. Elä mielikuvia todeksi siten, kuin näkisit ne omista silmistäsi.
 4. Kirjoita ylös missioosi liittyvä lausahdus. Tee lausahduksesta tarpeeksi yksinkertainen ja lyhyt, jotta voit muistaa sen helposti arjessasi.
 5. Lue missiolausahdustasi ääneen ja elä mielikuvaa, ääntä ja tunnetta todeksi. Tee tästä itsellesi rutiini ja huomaat missiosi voimistuvan elämässäsi!

Sovella yllä mainittuja ohjeita itsellesi sopivalla tavalla. Nauti uusista oivalluksista! <3

Advanced Coach Training -koulutuksessa teemme lisää syvällisempiä NLP ja Coaching harjoituksia oman elämäntehtävän löytämiseksi. Koulutuksessa harjoittelemme coaching-prosesseja toisillemme, ja silloin toinen henkilö ohjaa prosessin sinulle, jolloin voit itse vain heittäytyä muutokseen. Tervetuloa mukaan oppimaan tekemään syviä & pysyviä muutoksia omassa elämässäsi. Täältä voit lukea lisää tulevasta koulutuksesta!

Harjoitus on sovellettu ja suomennettu versio Robbie Steinhousen NLP ja Coaching -harjoituksesta, joka on julkaistu kirjassa Mindful Business Leadership. Teimme harjoituksen True Heartsin Mindful Business Leadership koulutuksessa Robbien ohjauksella. 

nlp harjoituksiaRobbie Steinhouse on kansainvälisesti tunnettu huipputaitava ja menestynyt valmentaja, yritysjohtaja ja NLP School Londonin perustaja.

Hän kiertää ympäri maailmaa kouluttamassa johtajuus- ja valmennustaitoja, ja syyskuussa 2018 hän tulee taas Suomeen järjestämään Advanced Coach Training -koulutuksen. Tervetuloa mukaan! Heinäkuun loppuun asti voit hankkia lippusi muhkealla Early Bird -ennakkoilmoittautujan edulla (-20%). Lue lisää täältä.

 

nlp harjoituksia - arvot NLP coaching elämäntehtävä

Nyt tarjoamme sinulle kuumat kesäedut tulevista NLP – koulutuksista! Saat -20%:n edun  Robbie Steinhousen Advanced Coach Training -koulutuksen hinnasta kun ilmoittaudut mukaan viimeistään heinäkuun lopussa. 

Herättikö ajatuksia? Kommentoi kirjoitusta!